Почетак Актуелно Мајданпек Прошлогодишња производња у Руднику бакра Мајданпек

Прошлогодишња производња у Руднику бакра Мајданпек

4 друго читање
1
0
950

 Више од 16 милиона тона ископина

 

Мајданпечки рудари добили битку са водом и муљем на “Северном ревиру” и крајем године стигли до добре руде. – Много обавеза пренето у 2014. коју би уз стабилну производњу требало да обележе инвестиције
Прошлогодишња производња у Руднику бакра МајданпекРБМ
. – За Рудник бакра Мајданпек 2013. година биће запамћена као изузетно тешка, са неповољним пословним околностима у којима није било услова за остваривање амбициозних планских захтева, али у којој је, упркос недаћама, остварена производња потребна за позитиван пословни резултат. Током прошле године дато је више од 16 милиона тона ископина, од чега 3,6 милиона тона руде. Учинак на бакру је око 70 одсто плана, а на племенитим металима, злату и сребру за скоро петину већи од плана, па су и укупни резултати повољни.
Прошлогодишња производња у Руднику бакра МајданпекПлан није испуњен из више разлога. Један је изузетно тешка ситуација на “Северном ревиру” јер су велике количине воде и муља проузроковале подбачај у производњи, а други је преамбициозан план јер није било предвиђених инвестиција, посебно у Флотацији и на “Транспортном систему”, што се и даље пробем који смо пренели у ову годину – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек.

У јануару руда према плану
За 26 дана јануара мајданпечки рудари ископали су 365 хиљада тона руде и готово 700 хиљада тона јаловине. Тиме је план ископина скоро остварен, док је учинак на бакру за десетину већи од плана.
-Јануарски учинак на руди и бакру је према плану, док је на јаловини забележен подбачај због великих транспортних дужина до одлагалишта јер још не ради “Транспортни систем 1” – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. Он напомиње да се у јануару осетио недостатак механизације, да су у само једном дану ван строја били два велика булдозера и грејдер и да се тек треба изборити и са недостатком резервних делова за помоћну механизацију и камионе.
Ми смо одређеним интервенцијама и великим залагањем запослених, највише у Флотацији и на “Дробљењу”, успели да стабилизујемо производњу. Премештањем дробилице са “Фазе 2” на “Примарно дробљење” успели смо да дођемо до добре руде која нам је омогућила да у последња три месеца прошле године остваримо изузетне резултате. На бакру, производњу смо подигли за скоро 50 одсто, стабилизовали је на 900 до хиљаду тона месечно, а на злату и сребру седам-осам пута увећали учинак у поређењу са претходним месецима 2013. године. Задовољан сам таквим резултатом и залагањем запослених.
Прошлогодишња производња у Руднику бакра МајданпекДиректор мајданпечког Рудника бакра очекује да ће 2014. пословна година бити боља и успешнија. Подсећа да има проблема у одводњавању “Јужног ревира”, али верује да ће одводњавање почети ове године јер ће то бити припрема за откопавање источног дела “Јужног ревира” који је будућност не само РБМ-а већ и рударења у Мајданпеку.
Пред нама су велики изазови и инвестиције: завршетак “Транспортног система 1”, реконструкција Флотације, поправке на “Дробљењу”, а све да бисмо смањили трошкове, имали боље учинке и боље искоришћење. Тек треба да се побринемо за измештање јавног пута, али ту више нисмо сами. Са Министарством рударства, Путевима Србије и локалном самоуправом заједнички решавамо проблем од значаја за и Рудник и за општину Мајданпек – истиче Бранислав Томић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Rudar

    10. марта 2014. у 17:52

    Samp da podsetim g.direktora na njegova obecanja iz proslih dana:'“kad dostignemo proizvodnju od 900-1000 tona koncentrata mozemo da razgovaramo o povecanju zarada“ batinu u vidu kaznjavana za sve i svasta smo vec videli red je da se servira i sargarepa tek da ova pricao boljim danima koji dolaze ne ostane tamo gde su i obecali negde daleko u buducnosti

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…