Почетак Корпоративна одговорност Просторни план подручја посебне намене за КО Кривељ по мери мештана

Просторни план подручја посебне намене за КО Кривељ по мери мештана

3 друго читање
0
0
2,454

Кривељани добили оно што им припада

 

Представници министарстава финансија, рударства и привреде подржали идеју о изради Просторног плана подручја посебне намене за целу општину Бор. – Истина је да РТБ планира ширење рудника „Велики Кривељ“, али и почетак радова у руднику „Церово 2“, те да прави ново јаловиште на овом подручју. Зато је било важно да се удовољи мештанима овог села који не траже „хлеб преко погаче“, већ само оно што им припада, изјавио Спасковски. – РТБ Бор уредно измирује све обавезе из УППР-а и приликом последње ревизије ММФ-а добио је одличну оцену, казао Милун Тривунац
РТБ
. – Три месеца након последњег разговора о Просторном плану подручја посебне намене за катастарску општину Кривељ, и то отвореног разговора пред више од 300 људи, трећег децембра прошле године на збору ове месне заједнице, документ који је тада био у процедури и требало га је „дотерати“ у смислу корекције предложене зоне утицаја рударских радова, а потом и начина вредновања имовине и стечених права, добио је зелено светло локалног парламента. Одборници Скупштине општине Бор су 27. марта једногласно усвојили све измене у Просторном плану подручја посебне намене за катастарску општину „Велики Кривељ“ и тиме овом документу дали легитимитет до 2021. године.
Анексом ППППН планска документација прилагођена је потребама мештана овог села, али и потребама РТБ-а. – Истина је да РТБ планира ширење рудника „Велики Кривељ“, али и почетак радова у руднику „Церово 2“, те да прави ново јаловиште на овом подручју. Зато је било важно да се удовољи мештанима овог села који не траже „хлеб преко погаче“, већ само оно што им припада. А, с обзиром на то да се локални буџет добрим делом пуни управо због рударских радова у Кривељу, јер су тамо смештени највећи басенски рудници, логично је било и да одборници дају безрезервну подршку овом документу. Он је њихово „јеванђеље“ и од њега зависи не само будућност, већ и садашњост овог села – рекао је Спасковски на састанку који је пред представницима министарстава финансија, рударства и привреде одржан са водећим људима месне заједнице Кривељ истог дана када су измене у Просторном плану Кривеља верификоване у локалном парламенту.
РТБ Бор је у протекла три месеца урадио оно што је на збору месне заједнице у децембру 2016. било договорено. Инсталирано је пет мерних станица са задатком да испрате све сеизмичке промене које се дешавају услед рударења, а мониторинг и онлајн мерења треба да покажу да ли зона утицаја рударских радова, пре свега минирања, на објекте у селу мора да буде коригована.
Показали смо одговорност, али и озбиљност у приступу решавања обавеза јер је отпочетка постојало обострано разумевање и поверење да ће, све што договоримо, бити остварено – истакао је Спасковски.
Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац потврдио је мештанима Кривеља да РТБ Бор уредно измирује све обавезе из УППР-а и рекао да је приликом последње ревизије Међународног монетарног фонда борска компанија добила одличну оцену. Помоћник министра рударства Синиша Танацковић додао је да РТБ Бор редовно измирује и накнаду за коришћење минералних сировина, односно уредно плаћа рудну ренту.
На састанку се чуо предлог да би требало израдити и Просторни план подручја посебне намене за Општину Бор, а не само за Кривељ. Представници ресорних министарстава сложили су се да је то добра идеја, а Синиша Танацковић појаснио је да би такав документ био израђен независно од истоветног који имају Кривељани и не би успоравао реализацију њиховог Просторног плана.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …