Почетак Актуелно Мајданпек ПУС РБМ-а у сталној борби за израду квалитетних делова

ПУС РБМ-а у сталној борби за израду квалитетних делова

4 друго читање
0
0
881

Како кале челик

 

Уз мобилну ручну дизалицу, израђену у сопственој режији, померена су ограничења везана за термичку обраду и створени услови да се квалитетније одговори захтевима из производње
ПУС РБМ-а у сталној борби за израду квалитетних деловаРБМ
. – У свакодневном настојању да се проблемима у производњи одговори на најбољи начин и у најкраћем року дође до квалитетних решења и израде делова од посебног значаја за производњу, у Машинској радионици Производних услуга Рудника бакра Мајданпек принуђени су да унапређују могућности опреме којом располажу и креативним, иновативним решењима померају њена ограничења. То им је пошло за руком и када је у питању термичка обрада, односно, каљење челика.
У Машинској радионици ПУС-а термичка обрада одувек је била ограничена на тежину дела који се кали. Знало се, то је била тежина усијаног гвожђа коју два радника могу да пренесу са једног места на друго. И када је направљена калионица није било уграђено средство за подизање и премештање терета. Гвожђе се подизало ручно у пећ и грејало до температуре око 850° Целзијусових, да би се након тога, тако усијано, опет ручно вадило из пећи и спуштало у каду са уљем или водом где се калило.
ПУС РБМ-а у сталној борби за израду квалитетних деловаУ пећи за каљење, у којој може да се угреје челични комад величине до једног метра, ограничење за каљење било је непостојање начина, односно, средства за подизање и премештање. Све се радило ручно. Како је последњих месеци озбиљан проблем дотрајалост редуктора на млинским секцијама Флотације, а да би што мање коштало и потребан део био завршен у најкраћем року, прихватили смо да вратила за редукторе израдимо у Машинској радионици. У недостатку материјала правили смо их од осовина багера који су расходовани, без термичке обраде. Пошто нису каљена, нису дуго трајала, ломила су се. Како се ради о челичном комаду тежине око 250 кг, на каљење нисмо ни помишљали – каже Недјељко Чавић, управник Производних услуга у РБМ-у. – Знајући да ћемо каљењем успети да решимо тај недостатак вратила, дошао сам на идеју да направим средство за подизање и премештање терета, уз које се ограничења за каљење померају на све што може да стане у пећ. Искористили сам одбачено витло, осмислили и разрадили конструкцију и тако добили мобилну ручну дизалицу. Она може да подигне терет до 300 килограма и пренесе са једног места на друго, при чему се ручно помера путем колица.

Као резултат коришћења тих нових решења, у Машинској радионици ПУС-а, недавно је направљено вратило за редуктор млина са куглама са термичким обрадом-каљењем тешко око 250 кг. У току је израда још два вратила која ће бити у резерви, а све ради смањења времена застоја у Флотацији. За каљење челика у РБМ-у ограничења су сада знатно мања. И знатно већи и тежи посао од оног који су раније могла да обаве два млада и снажна радника спремна да понесу усијано гвожђе, сада се обавља окретањем чекрка – лакше и безбедније.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…