Почетак Актуелно Мајданпек Радови на ситари у мајданпечком погону дробљења руде

Радови на ситари у мајданпечком погону дробљења руде

2 друго читање
0
0
796

Оспособљена три отпрашивача

У току ревитализација система за отпрашивање погона дробљења руде која подразумева и радове на секундарном и терцијарном уситњавању. – Рад у сопственој режији вишеструко јефтинији од најповољније понуде за уградњу система сувог отпрашивања
Радови на ситари у мајданпечком погону дробљења руде РБМ
. – Оспособљавањем три отпрашивача у погону ситаре, у мајданпечком Руднику бакра започели су велики и изузетно потребан процес ревитализације система отпрашивања у производној целини дробљења руде. Јер, то је начин за стварање бољих радних услова, заштите животне средине, али и заштите опреме, будући да је прашина велики непријатељ и озбиљан проблем.
Радови на ситари у мајданпечком погону дробљења руде Прашина је велики проблем за сву опрему која је инсталирана у погону дробљења руде. Систем за отпрашивање не ради више од 10-ак година, односно, не ради по пројектованим параметрима – каже Небојша Стојановић, помоћник директора РБМ-а за инвестиције и развој и објашњава шта је добијено оспособљавањем за рад три отпрашивача у погону ситаре: – У питању је пнеуматско хидроотпрашивање. Практично, прашина се усисава ваздухом, а провођењем кроз ротоклоне претвара се у муљ који се одводним каналом усмерава у таложник, а неупоредиво чистији ваздух излази у атмосферу.
Већину послова предвиђених ревитализацијом система за отпрашивање обављају запослени у Руднику бакра Мајданпек, уз помоћ радника АД „Wood“ из Свилајнца.

Поред три отпрашивача у погону ситаре, у току је оспособљавање отпрашивача за траку 17 у згради секундарног дробљења. Ту, међутим, није крај обавезама јер још три отпрашивача треба да се оспособе на ситари, али ће зато морати да се набаве вентилатори на тржишту, од произвођача који ће моћи да их уради по цртежу – наводи Стојановић. – Након тога морамо да пређемо у погон терцијарног дробљења. Ту је најкомпликованије да се изведе отпрашивање, јер прашине има пуно, па је немогуће извести радове у таквој концентрацији. Због тога ћемо морати да “ловимо” сменске застоје на одржавању или друге, како би се у подношљивим условима урадило све што је предвиђено.
Отпрашивање је обавеза која се у погону дробљења Рудника бакра Мајданпек не може више одлагати. Прошле године је расписан тендер, а најнижа понуда за суво отпрашивање подразумевала је цену од 1,8 милиона евра. Ревитализацијом система у сопственој режији читав посао ће бити обављен са минималним износом новца. Да су оспособљавањем отпрашивача побољшани услови рада кажу и запослени који верују да ће се прави ефекти тек видети и осетити, али видљиво смањење које се, разумљиво, одражава на услове за рад запослених и опреме, али и животну средину.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…