Почетак Актуелно Мајданпек РБМ данас покренуо производњу после паузе због ремонта

РБМ данас покренуо производњу после паузе због ремонта

2 друго читање
0
0
753

Креће руда са Андезитског прста 

Са овог првог и по многима најтврђег рудног тела Јужног ревира, уклоњено је 16,5 милиона тона укупних ископина, па након раскривања почиње откоп руде. – Петнаест бушотина већ урађено, просечни садржај првих седам 0,341 одсто бакра. – Започето и раскривање Истока, а након одводњавања, припрема се и отварање најниже етаже Северног ревира где је преостало да се (уклањањем муља и блата) подигне још милион тона руде богате бакром, али и племенитим металима
RBM danas pokrenuo proizvodnju posle pauze zbog remonta РБМ
. – У складу са најавама, одмах након завршеног петодневног ремонта у погону дробљења руде, Рудник бакра Мајданпек је петог јуна започео производњу, али са новог рудног тела, са Андезитског прста, првог и по многима најтврђег рудног тела Јужног ревира. Да би се стигло до руде ту је уклоњено 16,5 милиона тона укупних ископина са изузетно захтевног кречњачког терена, на самом ободу града, непосредно уз пут, мост, далековод, телекомуникационе везе…
У последњих 20-так година у Руднику бакра Мајданпек, тврде познаваоци прилика, није било тежег и захтевнијег посла од раскривања Андезитског прста. Реч је о рудном телу Јужног ревира које га практично везује са Северним на којем се експлоатација приводи крају. Андезитски прст, међутим, треба да обезбеди производњу Рудника бакра Мајданпек у периоду док се на Јужном ревиру не дође до руде.
RBM danas pokrenuo proizvodnju posle pauze zbog remonta Андезитски прст је рудно тело које је максимално приближило град руднику и рудник граду, па су радови били изузетно сложени и осетљиви, а њихово извођење често успорено. Са врха који је био на 568 метара, стигли смо до етаже 365 и руде, али је због тога требало крајње обазриво спуштати тежиште активности и отворити радилиште са којег је повремено стизала и руда, али не као компактна целина, већ као пријатно изненађење у виду сочивастих рудних тела на која смо наилазили – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а, који је био на челу екипе која је започела рад на Андезитском прсту. Он притом указује на податак да је у укупним ископинама са Андезитског прста било и око 250 хиљада тона руде.
RBM danas pokrenuo proizvodnju posle pauze zbog remonta Искористили смо ремонт у погону дробљења да припремимо рад на руди са Андезитског прста. Отворили смо етажу 365 која ће ићи паралелно са јавним путем и где је бушилица Б9 већ урадила серију од 15 бушотина. Резултати првих седам показали су да је средњи садржај бакра у руди 0,341 одсто – наводи Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а.
Пауза је искоришћена и да се на Северном ревиру припреми отварање нове, завршне етаже и да са самог дна копа, односно његових најнижих делова који су били под водом, блатом и муљем, након одводњавања, започне издвајање јаловине и блата.
RBM danas pokrenuo proizvodnju posle pauze zbog remonta Како је дно копа на Северном ревиру било поплављено, активирали смо све снаге и воду испумпали, тако да је остао само муљ. У току је израда приступног пута за тешка возила и премештање багера на потребне позиције, а са циљем да најављени сушни период током јуна и јула искористимо да и са тог радилишта дамо богату руду, не само бакра, већ и племенитих метала, посебно злата – рекао нам је Анђелковић.
Спремност да се снажније крене у откопавање руде потврђује и багер „Марион 11“ постављен на Истоку, на позицији са које се јаловина од данас одвози на Фазу 1, што је сигуран знак да у Руднику бакра Мајданпек већ раде на раскривању нових рудних лежишта.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…