Почетак Актуелно Мајданпек РБМ интензивира одводњавање Јужног ревира

РБМ интензивира одводњавање Јужног ревира

3 друго читање
0
0
725

Пут до нових рудних етажа

 

Почетком августа требало би да проради нова линија одводњавања уз коју би, уместо садашњих 500 хиљада, могло да се испумпава милион кубних метара воде
РБМ интензивира одводњавање Јужног ревираРБМ
. – У настојању да док траје изузетно велики посао раскривања Јужног ревира, на којем се планира будућност рударења у Мајданпеку и са којег до првих количина руде треба уклонити на десетине милиона тона јаловине, у Руднику бакра покушавају да обезбеде континуитет производње, па одводњавањем Јужног ревира ослобађају нове рудне етаже на Андезитском прсту.
РБМ интензивира одводњавање Јужног ревираУ постојећем систему одводњавања на Јужном ревиру имамо две редно везане пумпе од 315 киловата које су капацитета 720 кубних метара на сат, а уграђујемо још један систем за који је обезбеђена пумпа од 500 киловата капацитета 100 литара на 280 метара висине – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Две инсталиране пумпе избацују воду на 135 метара, а очекујемо да инсталацијом пумпе од 500 КW додатно добијемо капацитет раван постојећем. Односно, да уместо 500 хиљада кубних метра које испумпавамо месечно са Јужног ревира, можемо да избацујемо милион.
Радови на припреми другог система за одводњавање су у завршној фази. Постављен је понтон, пумпни агрегат се комплетира у Производним услугама РБМ-а, траса је направљена, стигле су пластичне и металне цеви. За 26. јул је најављен почетак монтаже пумпне станице и постављање цевовода, будући да се очекивало да шрафовска роба пристигне и читав систем до краја јула буде завршен, а почетком августа и проради.
Опадање нивоа воде у језеру ће бити приметно, каже Андреја Марковић: – Приметно ће бити смањење површине језера на Јужном ревиру јер је остављена кота на 110-120 метара, а тренутна 216. Пошто је вода ту у форми обрнуто зарубљене купе, како се испумпавање буде одвијало и ишло ка нижим етажама, површина језера ће бити све мања. Нормално, потребно је и да време послужи, да изостану обилне падавине јер је и тако годишњи прилив вода око три милиона кубних метара, а великих, обилних падавина, нажалост, било је и средином јула.
Важније од свега је да ће бити олакшан приступ нижим етажама лежишта Андензитски прст са којег се копа руда.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…