Почетак Екологија РБМ јача флотацијско јаловиште

РБМ јача флотацијско јаловиште

10 друго читање
0
0
1,702

 Убрзана израда дренаже

 

Припремају услове за даље надвишење флотацијског јаловишта до коте 550. – Уз стабилност јаловишта, обезбеђује се довољно воде за флотацију и додатни простор за одлагање јаловине. – Захваљујући хидрауличној “руци” за трактор, коју су сами направили, раде брже и лакше
РБМ јача флотацијско јаловиштеРБМ
. – После радова на брани Превој Шашка током 2013. и 2014. године, којима је брана (највиша на јаловишту) надвишена до коте 537 и проширена у основи на 180 метара, комплетиран је дренажни систем, ојачан сектор V и повећана стабилност флотацијских јаловишта Рудника бакра Мајданпек. То је омогућило да се сада настави ојачавање сектора III и IV и припремају услови за даље надвишење флотацијског јаловишта до коте 550 у складу са пројектима и дозволама.
РБМ јача флотацијско јаловиштеИспред бетонске бране на коти 521 изграђен је радни насип на коти 525, а паралелно са њим, (на 35 метара ка унутрашњости јаловишта) изграђен је и насип (кота 527) на коме градимо дренажни систем дуг 600 метара. Тако стварамо предуслове да се заокруже сектори II, III и IV до коте 531, што гарантује стабилност целом дужином од 2,5 километара насипа – каже Војислав Новаковић, технички руководилац водоснабдевања и јаловишта. Притом наглашава да се тако обезбеђује и довољно воде за флотацију и додатни простор за одлагање јаловине: – Превасходни циљ ових послова је пресељење пловеће пумпне станице из сектора V у средњу увалу, за које се изводе припремни радови. Након тога, у сектору V, вода би могла да се одбије од бране Превој Шашка и формира пешчана плажа ширине минимално 150 метара која ће додатно повећати стабилност тог сектора и целог јаловишта Ваља фундате. Јер, испод је акцидентно јаловиште Шашки поток где би евентуално изливање имало велике последице по животну стредину, општину и Рудник бакра Мајданпек.
РБМ јача флотацијско јаловиштеНа повећању стабилности флотацијског јаловишта ради се континуирано и већина људи сада гради дренажу у “жестоким” временским условима (врућине, ветар, прашина). – Пре него што надвисимо радни насип до коте 531, неопходно је, ради њене стабилности, да завршимо дренажу дужине око 600 метара – објашњава Дејан Вукомановић, руководилац јаловишта и водоснабдевања. – Пошто су свој посао одрадили геометри, израђена је траса у радном насипу, постављен први филтер-слој, а затим и први крак дренажних перфорираних цеви дужине 250 метара до збирне шахте. Следи заштита поменутих цеви филтер-слојевима песка различите крупноће.
Цев и три филтер-слоја који је штите, обезбеђују потребан степен филтрације да се задрже све чврсте материје у телу бране и пропусти само вода.
РБМ јача флотацијско јаловиштеДа би се поправио квалитет рада и помогло радницима да физички посао обаве лакше и брже, Мики Јовановић, координатор изградње јаловишта, успео је да за трактор ИМТ-а оспособи хидрауличну “руку”. – Једна расходована кашика послужила нам је да уз помоћ мајстора из Новог сервиса, уз мале савете и препоруке са интернета, дођемо до решења. Успели смо да је оспособимо по шаблону који захтева задатак, иако је била у лошем стању и захтевала доста посла. А, утоварне машине преко су потребне јаловишту, па ћемо овако проредити готово свакодневне захтеве за комбинирком – прецизира Јовановић.
“Рука” се показала сјајно, олакшава и 4-5 пута убрзава посао, а побољшава и квалитет радова – каже Милан Николић који са лакоћом управља трактором на коме је монтирана. За 10-15 дана овај посао би требало да се заврши, а онда да се на другом краку понови иста процедура.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…