Почетак Актуелно Мајданпек РБМ одводњава Јужни ревир

РБМ одводњава Јужни ревир

2 друго читање
0
0
840

Припремљена још једна линија

 

РБМ одводњава Јужни ревирРБМ. – Иако усмерени на интензивно раскривање радилишта „Исток 1“ Јужног ревира, у Руднику бакра Мајданпек се, у намери да обезбеде континуитет на руди, припремају за одводњавање Јужног ревира. Тако стварају услове да се на радилишту Андезитски прст отворе нове етаже.
У грађевинском смислу скоро да је завршена траса још једног цевовода за испумпавање воде са Јужног ревира – каже Синиша Филиповић, технички руководилац производње на Површинском копу РБМ-а. – Језеро је на коти 216 метара, а план – да се испумпа што више може. Са постојећом пумпом то иде, али споро. Са још једном, капацитета 250 литара у секунди, то би се драстично убрзало, а ниво воде смањио.
Ремонт пумпе предвиђене за ове намене је приведен крају, електроснабдевање је обезбеђено, тако да се за оспособљавање нове линије очекује набавка недостајућег дела цевовода, будући да се са неких 300 метара, од потребних око 800, већ располаже.
Трасу смо урадили уз само језеро и друга пумпа ће бити постављена до горње, с тим што би у наставку користили постојећу трасу цевовода. Монтажа не би смела да потраје дуже од недељу дана, а две линије одводњавања утицаће да смањење нивоа језера буде видљиво – објашњава Филиповић.

У РБМ-у сазнајемо да квалитет воде из Јужног ревира није споран, што показују стална испитивања и анализе узорака. Осим тога, те воде се пре испуштања пречишћавају уз помоћ зеолита.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…