Почетак Актуелно Мајданпек РБМ оспособљава још једну примарну дробилицу

РБМ оспособљава још једну примарну дробилицу

7 друго читање
0
0
890

Повећање капацитета и стабилности производње

 

Друга примарна дробилица требало би да буде у функцији од наредног месеца, а након њеног уходавања створиће се услови за ремонт дробилице која сада ради. – Још један потез са циљем да дробљење не буде уско грло производње
РБМ оспособљава још једну примарну дробилицуРБМ
. – На примарном дробљењу мајданпечког Рудника бакра током септембра обављају радове који ће знатно подићи капацитет и стабилност овог дела производње, будући да уз постојећу, оспособљавају још једну дробилицу за примарно уситњавање руде. Реч је о производу фирме Allis Chalmers из Америке, која уситњава руду од 1.000 мм на комаде 0-150 мм. Њен капацитет је 1000t/h, а покреће је електромотор снаге 430 КW преко 12 клинастих каишева.
Пред целом групом је задатак да се дробилица што пре оспособи и врати у бункер 2Б на рад. То је дробилица која је била у Мајданпеку пре него што је уступљена борском делу комбината – каже Александар Митов, руководилац машинског одржавања дробљења. – Иста је као и постојећа са “фазе 2”, само је за разлику од ње, која је конусна, у питању цилиндрична дробилица за примарно дробљење руде.
РБМ оспособљава још једну примарну дробилицуОва дробилица подиже капацитет Дробљења, али ће, што је још важније, дати стабилност производњи. – Због неисправности и несигурности рада примарне дробилице у више наврата смо имали производне застоје. И почетком јуна су, ремонт и хаварија која му је претходила, условили вишедневни прекид. Зато ће још једна дробилица донети сигурност у раду, како у смислу стварања могућности за ремонт без заустављања производње тако и у приликама када се догоде “заглаве” и сличне тешкоће. Једноставно, производња ће моћи несметано да се одвија – додаје Митов.
Друга дробилица биће постављена на само 10-ак метара од постојеће. – Простор за њу већ је припремљен. Очекујемо да крајем месеца сви неопходни радови буду приведени крају и она почне да ради – наводи овај инжењер РБМ-а. – Радови се одвијају по плану, само страхујемо да се због набавке неких делова (за које се тек испоставља да их треба набавити) читав посао не продужи. За сада и такве проблеме решавамо. Доста тога је урађено у ПУС-у и обезбеђено из сопствених резерви, али има и оног што се мора набавити.

Читав посао се неће завршити само постављањем дробилице? – Не, наравно, тек треба да се оспособи додавач и цела линија која није радила годинама. То неће бити једноставно, тражиће доста напора, али је ова екипа решена да читав посао са успехом приведе крају. Јер, поред варилаца, ту су бравари из ПУС-а, краниста и радници из погона Дробљења, уз стручни надзор техничара и моје стално присуство – каже Митов и додаје: – До краја септембра ћемо дробилицу пустити у рад, а на почетку, у првих месец дана, вероватно и решавати неке “дечје болести”, односно проблеме који ће се јављати, будући да баш све детаље сада није могуће сагледати или предвидети на линији која тако дуго није коришћена. Кад крене пуним капацитетом, моћи ћемо да зауставимо дробилицу која сада ради и квалитетно је ремонтујемо.
Дробилица је пројектована за дуготрајну експлоатацију у тешким условима рада, а њена исправност и издржљивост зависи и од редовног одржавања како би се избегле веће хаварије. За њену економичност и пројектована експлоатацијска својства важно је техничко одржавање, а време за то добиће се оспособљавањем друге примарне дробилице. – Не желимо да дробљење остане уско грло и доводи нас у ситуацију да заустављамо производњу – каже Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек. Притом наводи да се у тој производној целини планирају и други радови који ће допринети да се комплетан производни систем “утегне” за нове обавезе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…