Почетак Корпоративна одговорност РБМ оспособљава нову трасу магистралног пута

РБМ оспособљава нову трасу магистралног пута

1 друго читање
0
0
755

Ускоро пут испод Андезитског прста

Деоница дуга око 850 метара убрзано се припрема како би била оспособљена за саобраћај до 1. новембра. – Радови на новој траси магистралног пута не ремете производњу на површинском копу
РБМ оспособљава нову трасу магистралног путаРБМ
. – Да ли ће нова деоница магистралног пута од Мајданпека ка Кучеву, испод Андезитског прста, бити оспособљена за саобраћај у предвиђеном року до 1. новембра? Питање које ових дана мучи Мајданпечане повело нас је на површински коп мајданпечког Рудника бакра. Уверили смо се да се овде убрзано ради и да се планирани рок за завршетак деонице дуге 850 метара не доводи у питање.
Обећали смо грађанима Мајданпека да ћемо учинити све како би нову деоницу оспособили за саобраћај и пре предвиђеног рока, па смо се максимално ангажовали будући да знамо да заобилазница преко Партизанског пута није адекватно решење за обављање саобраћаја у неповољним временским приликама – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а.

У току су земљани радови, отприлике смо на пола посла јер нас очекују равнања, „пеглања“ комплетног терена и довођења нивелета у пројектовано стање. После тога имамо насипање туцаником и даље набијање (утврђивање), па се надамо да то можемо да завршимо у предвиђеном року. Мало више премештамо механизацију са копа до ове локације и назад, што није једноставно, али за сада успевамо и то да решимо – каже дипломирани инжењер грађевинарства Александар Божић.
Већи део радова завршићемо већ до краја септембра. После завршетка пропуста и измештања подградних зидова изнад Аутобуске станице следи насипавање – каже инжењер производње на површинском копу Синиша Филиповић.
Дипломирани инжењер саобраћаја Бојан Јовановић каже да се дошло до фазе да се ради и канал за одводну воду и нивелација пута до носећег слоја, такозване “постељице”, која ће након табања бити подлога за насипавање каменом и кречњачком каменом ризлом. Пројекат за измештање деонице државног пута првог б реда је нешто што нас заокупља, а наше активности су усмерене да се пут доведе до нивоа пред асфалтирање. Сада смо ангажовани на реализацији првог нивоа пројекта, на довођењу трасе пута до нивоа „постељице“ на коју се надовезују тампонирање и насипавање ризле. Асфалтирање и завршне радове поверићемо специјализованој фирми – каже технички руководилац Површинског копа РБМ-а Дарко Извонар. – Од чворишта, односно, локације предвиђене за мост, урађена је деоница према Кучеву, завршено је равнање и створени услови да почнемо насипаваје ризле. И друга деоница према граду приводи се крају, што ће омогућити да врло брзо завршимо све планиране послове у сопственој режији, а након тога ангажоваћемо одговарајућу фирму која ће моћи да заврши тај део посла.
Радови на новој траси магистралног пута не ремете производњу на површинском копу јер је ослобођен део етаже по којој ће ићи пут.
У Руднику бакра Мајданпек се надају да ће нова траса магистралног пута бити оспособљена за саобраћај и пре предвиђеног рока како би путници из Мајданпека ка Дебелом лугу, Кучеву и Београду били поштеђени продуженог путовања заобилазницом преко Партизанског пута.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…