Почетак Актуелно Мајданпек РБМ оспособљава „Транспорни систем I“

РБМ оспособљава „Транспорни систем I“

6 друго читање
0
0
1,009

За брже одлагање јаловине

 

„Транспортни систем I“, уништен хаваријом 2000. године, требало би да буде ревитализован до 15. маја – Вишеструке предности активирања транспортног система у односу на превоз јаловине тешким камионима

РБМ. – У Руднику бакра Мајданпек планирају да „Транспортни систем И“ за превоз јаловине, који је дуго ван употребе јер је 2000. године претрпео тешку хаварију, ревитализују и припреме да половином маја почне да ради у циљу бржег раскривања рудних тела.

РБМ оспособљава „Транспорни систем I“Активирањем „Транспортног система I“ смањићемо трошкове транспорта који су, због удаљености јаловишта, сада велики. Тако ћемо моћи да ангажујемо тешка возила на више других локација уз далеко већи ефекат – објашњава предности активирања транспортног система Андрија Марковић, заменик директора РБМ-а. – Ове године имамо обавезу да дођемо до руде на „Андезитском прсту“ и зато транспортним системом треба да уклонимо 7,1 милион тона јаловине, а са „Истока“ „Јужног ревира“ да превеземо још 11,25 милиона тона јаловине – истиче Марковић. Притом наглашава да транспортни систем омогућава да се до руде на „Андезитском прсту“ стигне брже и да се у захвату „Исток“ убрза раскривање лежишта за наредне две до три године.

РБМ оспособљава „Транспорни систем I“„Транспортни систем I“, капацитета 6.000 тона јаловине на сат, 2000. године претрпео је тешку хаварију. Према динамичком плану, сачињеном у сарадњи са стручњацима из РТБ-а и РББ-а, „Транспортни систем I“, који се састоји од дробиличног постројења, транспортних трака и одлагача са траком, требало би оспособити у наредна четири месеца. За тај велики посао урађени су пројекти машинског дела и расписан тендер за извођача радова. Грађевински пројекат је, такође, урађен. У току су испитивања тунела и облоге тунела, као и испитивање агресивних вода и сагледаваје могућности за њихово избацивање на површину и пречишћавање.

РБМ оспособљава „Транспорни систем I“Стручњаци борског „АТБ ФОД-а“ након мерења треба да оцене стање електроинсталација да би што пре био расписан тендер за опрему и рад на електроделу, као и за извођење грађевинских радова. РБМ је преузео све припреме и увођење извођача у посао – каже Андрија Марковић.
Челни људи мајданпечког Рудника оцењују да радови добро напредују и да ће 15. маја „Транспортни система И“ бити спреман за нови почетак.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…