Почетак Актуелно Мајданпек РБМ: План на бакру премашен за десетину

РБМ: План на бакру премашен за десетину

2 друго читање
0
0
1,088

Упркос обилним падавинама које су у јулу угрожавале производњу, у РБМ-у дато 1.900 тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине племенитих метала. – Укупне ископине остварене са 94 одсто. – Озбиљни проблеми због обилних падавина после којих је сваки пут требало санирати саобраћајнице, а за то је недостајало помоћне механизације

РБМ: План на бакру премашен за десетинуРБМ. – Производњом преко 1.900 тона бакра у концентрату јулски план производње у Руднику бакра Мајданпек премашен је за десетину, али нажалост, циљани задатак није у потпуности остварен. Богат садржај руде (за петину већи од предвиђеног) утицао је да коначан резултат на бакру и племенитим металима буде изнад плана, иако су укупне ископине достигнуте са 94 одсто (око 1,7 милиона тона).
Обилне, готово свакодневне падавине прошлог месеца, озбиљно су угрожавале саобраћајнице, а тако и производњу, посебно на Површинском копу. – Неуобичајено за јул, обилне кише су на рударским саобраћајницама условљавале таква оштећења да су наметала обавезу брзе санације. Ту не би био тако велики проблем да смо на располагању имали више помоћне механизације. Овако, са само једним булдозером који је требало да послужи и за одржавање рударских путева на површинском копу и за функционисање “Фазе 1”, то је било тешко – објашњава Пеко Минић, технички руководилац производње површинског копа РБМ-а. Додаје да је и расположивост возила била мања од потребне за остварење веће производње.
У уклањању јаловине са радилишта Андезитски прст учинак је безмало 300 хиљада тона и за петину изнад плана, док је на „Истоку 1“, уместо милион, подигнуто око 883 хиљаде тона. И на руди, која је стизала са Андезитског прста план од 550 хиљада тона није остварен будући да је ископано 511 хиљада тона. Међутим, садржај метала у руди је био изнад планираног и омогућио пребачај производње.
Прерадом 92,5 одсто предвиђене количине влажне руде, колико је испоручено са копа, захваљујући добром (за 18,5 већем од планираног) садржају бакра успели смо да остваримо производњу већу од 1.900 тона бакра у концентрату. Притом, искоришћење је за 0,2 веће од планираних 85 одсто, а и квалитет концентрата знатно изнад захтеваног – коментар је Жељка Михајловића, техничког руководиоца за производњу Флотације. – Због прераде богатије руде повремено смо смањивали број секција у раду како би више добили на искоришћењу. Непланираних застоја није било, а рад са мањим бројем секција омогућио је да се на онима које нису биле у функцији обаве сви предвиђени послови и тако избегну застоји када је у погону свих шест секција.

Јулска производња је, по оцени најодговорнијих људи у мајданпечком Руднику бакра, солидна: – Због значаја који за будући рад рудника има раскривање нових лежишта, за овај летњи месец наша очекивања су била и већа. Међутим, временске прилике су нам максимално отежале рад, па се, имајући у виду све околности и обавезе, није могло више – каже Бранислав Томић, први човек РБМ-а. Додаје да би већ овог месеца морало да уследи максимално ангажовање свих запослених и покушај да се изгубљено током претходних месеци у пуној мери надокнади, те плански захтеви у свим сегментима “покрију” бољим остварењем.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…