Почетак Актуелно Мајданпек РБМ по плану одводњава површински коп „Јужни ревир“

РБМ по плану одводњава површински коп „Јужни ревир“

2 друго читање
0
0
1,275

Језеро све мање

 

Ниво воде од почетка 2014. године оборен са коте 229,15 на коту 151,72 што је омогућило производњу на нижим етажама радилишта “Андезитски прст”. – Раде три од четири линије одводњавања које избацују воду из језера до пункта за пречишћавање технологијом на бази зеолита и тек после тога се испуштају у водотокове. – Последњих месеци на језеру и поред њега обитава јато дивљих патака, а накратко је ту боравио и пар галебова
РБМ
. – Одводњавање површинског копа „Јужни ревир“ у Руднику бакра Мајданпек одвија се по плану. Велики посао започет почетком 2014. године са циљем да се на радилишту “Андезитски прст” ослободе нове рудне етаже и тако обезбеди континуитет производње црвеног метала (док се на другом радилишту, на „Истоку 1“, не стигне до руде) даје резултате. Ниво воде у језеру је 12. фебруара био на коти 151, што је 72 метра далеко, или боље речено дубоко, од почетне 229,15 коте.
Одводњавање се одвија доста добро, раде три од четири линије, будући да прву (ослоњену на две редне пумпе) више не користимо. Како смо пре три дана обавили још једно премештање пумпи, које подразумева велики посао уз ангажовање механизације (булдозера, виљушкара и ровокопача) на врло неприступачном терену, верујемо да за новим премештањем више неће бити потребе. Јер, према најновијим мерењима, од замуљеног дна дели нас још неких седам метара – објаснио нам је Слободан Мишић, пословођа одводњавања на површинском копу: – Вероватно ћемо морати да ангажујемо и једну муљну пумпу, а убудуће ћемо одводњавати само оне количине воде које ће се појављивати као последица атмосферских падавина.

Будући да је језеро на “Јужном ревиру” у облику преврнуте заобљене купе, одводњавањем се смањује површина његовог огледала, што је видљиво и на фотографијама површинског копа. Они који обављају овај посао последњих месеци имају и неочекиване госте. То је јато дивљих патака које обитава на и уз језеро, а пре два дана су ту била и два галеба. Њихово присуство представља добар знак и говори да воде овог језера са ПХ-фактором седам, вероватно, погодују и неким живим организмима. Међутим, не препуштајући ништа случају, у Руднику бакра Мајданпек те воде редовно пречишћавају технологијом на бази зеолита на посебном пункту, пре испуштања у речне токове.Читав посао одводњавањ одвијао се према плану и омогућио нам је да на нижим котама радилишта “Андезитски прст” отворимо рудне етаже са веома добрим садржајем метала. Тако смо дошли до планиране производње метала у периоду када све капацитете усмеравамо на раскривање “Истока 1” на којем сагледавамо наставак производње и, практично, брже отварање рудних лежишта на “Јужном ревиру” за који се везује будућност рударења у Мајданпеку – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а.
Одводњавање површинског копа “Јужни ревир” омогућило је да се на пет етажа “Андезитског прста” откопава руда бакра.
Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…