Почетак Актуелно Мајданпек РБМ побољшава другу линију одводњавања Јужног ревира

РБМ побољшава другу линију одводњавања Јужног ревира

0 друго читање
0
0
609

У плану и трећа линија?

 Другом линијом, која ради три месеца, одводњавање је појачано, а ниво оборен за више од пет метара. – Како би се приступило новим рудним етажама, планирано да се ниво спусти за још стотину метара

РБМ побољшава другу линију одводњавања Јужног ревира РБМ. – Као део стратегије за обезбеђење услова и континуитета производње бакра, док траје раскривање Јужног ревира на коме се планира будућност рударења у Мајданпеку и са кога до првих количина бакарне руде треба уклонити десетине милиона тона јаловине, у Руднику бакра су средином лета интензивирали одводњавање и тако ослободили нове рудне етаже на Андезитском прсту. Активирањем друге линије процес је убрзан о чему сведочи ниво воде који је 22. августа био 215,02 метра, а три месеца касније 209,89, односно оборен је за 5,13 метара. Ниво воде и даље треба да се смањује, па се предузимају нове мере.
РБМ побољшава другу линију одводњавања Јужног ревира Пошто постојеће две редно везане пумпе нису могле да одговоре новим потребама, поставили смо ремонтовану центрифугалну и вишестепену пумпу која може да се “избори” са потребном висином – објашњава Синиша Филиповић, технички руководилац производње на Површинском копу Рудника бакра Мајданпек. – Овим смо стабилизовали обе линије одводњавања и добили капацитет од преко 300 литара у секунди, што ће омогућити да снижавамо ниво воде за 7,5-8 центиметара дневно.
РБМ побољшава другу линију одводњавања Јужног ревира То је за сада задовољавајуће, али како предстоји период обилнијих падавина, а укупан годишњи прилив воде је око три милиона кубних метара, размишља се о постављању и треће линије, како би ослободили приступ новим рудним етажама. – То, међутим, захтева значајна улагања у пумпу, цевовод, нисконапонске каблове и друге обавезне трошкове, па се као опција још увек разрађује и анализира – рекао је Филиповић.
До циљне тачке одводњавања ниво треба оборити за још око сто метара и избацити милионе кубних метара воде. То је велики посао, изузетно важан због континуитета производње, па се неодложно мора обавити.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…