Почетак Актуелно Мајданпек РБМ покренуо и трећу линију одводњавања “Јужног ревира”

РБМ покренуо и трећу линију одводњавања “Јужног ревира”

10 друго читање
0
0
880

Убрзано спуштање нивоа

 

Одводњавање “Јужног ревира” ослобађа нове етаже руде и обезбеђује континуитет производње до раскривања нових лежишта. – Пуштањем треће линије капацитет је повећан са седам-осам, на 12-13 цм дневно, па ће ниво месечно бити смањиван за више од три метра
РБМ
. – Рудник бакра Мајданпек покренуо је (17. фебруара) и трећу линију одводњавања “Јужног ревира”. Тиме је оснажен процес припреме и обезбеђења нових рудних етажа неопходних за производњу црвеног метала док се не допре до нових на “Јужном ревиру”, где ће се наредних година рударити у Мајданпеку. Јер, бакарна руда последњих месеци копа се на нижим етажама “Андезитског прста” и “Централног дела” према граду, тако да се одводњавањем “Јужног ревира” на постојећим радилиштима директно ослобађају нове количине руде, неопходне за континуитет производње.
Подсетимо, одводњавање “Јужног ревира” почело је 30. јануара 2014. године са коте 229,15 да би се у фебруару ове стигло на ниво 204,15. Средином прошлог лета, активирањем друге линије одводњавања, процес је убрзан, па је само за прва три месеца њеног рада, ниво оборен за више од пет метара. Да би се одводњавање убрзало, реализована је и ова трећа линија која је подразумевала знатне издатке будући да је захтевала још једну пумпу, цевовод, нисконапонске каблове и друге бројне, незаобилазне, трошкове.

Привели смо крају велики задатак. Спустили смо основну линију цевовода са места поред “Транспортног система 1”, где се налази резервоар за пречишћавање испумпаване воде са “Јужног ревира”, до самог језера. Инсталирали смо електроводове, нову линију са две бобине кабла дужине хиљаду метара. Такође, од “Транспортног система 1” до најниже коте на “Јужном ревиру”. Поставили смо понтон, дотерали пумпу на локацију са које ће кренути испумпавање, завршавамо нивелацију и спајање система да би је покренули – конкретизовао је урађено Мирко Репеџић, пословођа одводњавања на површинском копу. – Све у свему, много посла, велики број спојева, шрафова, много физичког рада по изузетно хладном времену, тако да је стварно било врло тешко. Међутим, имали смо коректну сарадњу са рударским делом екипе са површинског копа и помоћ при ангажовању булдозера, ровокопача, комбинирке.
Две линије дневно су обарале ниво воде за седам-осам центиметара, зависно од падавина. – Пуштањем треће линије убрзавамо одводњавање на неких 12-13 цм дневно, односно, за више од три метра месечно – задовољан је обављеним послом Синиша Филиповић, технички руководилац производње на Површинском копу Рудника бакра Мајданпек. Он подсећа да је план да се одводњавањем дође до потребних услова за производњу: – Околности нам нису биле нимало наклоњене – невреме, велики мраз, обилне падавине, тешкоће са механизацијом. Али, све је савладано великим ангажовањем и пожртвованошћу, како људи из екипе одводњавања тако и оних који су помогли, па је трећа линија, на задовољство свих нас – прорадила. Завршетку овог посла допринели су и запослени у Производним услугама РБМ-а ремонтујући КСБ-пумпу.
Пумпа КСБ WЛ 200, капацитета 360 кубних метара на сат, са висином избацивања од 295 метара, трећа је пумпа овог типа ремонтована у нашој радионици – каже Неђељко Чавић, управник ПУС-а. Он подсећа да је прва инсталисана у пумпној станици “Дебели Луг” и техничком водом напаја нову Флотацију, а друга на другој линији одводњавања “Јужног ревира”: – Те пумпе ремонтоване су са половним КСБ-овим радним и спроводним колима, а у ову за трећу линију одводњавања, уграђени су сви нови витални делови са домаћег тржишта. Тиме смо избегли увоз три-четири пута скупљих делова од домаћих. Радна кола, компликована за израду, успешно су, први пут, урађена у домаћој ливници, а похабане бронзане и месингане делове – заптивне чауре и прстенове – направили смо у нашој стругарској радионици од одливака из ТИР-ове Ливнице – наводи Чавић. Притом напомиње да је понуда за ремонт овакве пумпе у нишком “Јастрепцу” износила 3,5 милиона динара, а ремонт у ПУС-у био је три пута јефтинији. Он, такође, наводи да су пумпе постављене на две најкритичније позиције у руднику, а да је погон ПУС-а показао пуну мобилност, одговорност и стручност, као прави генератор штедње у РБМ-у.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…