Почетак Корпоративна одговорност РБМ  пред обавезом да измести инфраструктурне објекте због ширења копа

РБМ  пред обавезом да измести инфраструктурне објекте због ширења копа

4 друго читање
0
0
833

Далековод и деоница пута први задаци

 

“Сеоба” треба да почне у фебруару, а предстоји и измештање оптичког кабла и корита Пека
РБМ пред обавезом да измести  инфраструктурне објекте због ширења копаРБМ
. – Проширење површинског копа, односно стварање услова за већу производњу, најважнији је овогодишњи задатак Рудника бакра Мајданпек због којег се налази пред обавезом измештања бројних и важних инфраструктурних објеката: од далековода и деонице магистралног пута, до оптичког кабла и корита реке Пек. Јер, површински коп мајданпечког Рудника бакра се (преко Андензитског прста) шири до самих обода града и захтева измештање важног чворишта инфраструктуре. Да би ти велики послови могли да се ураде треба прибавити све сагласности и дозволе које изискују огроман рад и припрему у надлежним службама, установама и институцијама не само општине, већ и државе.
РБМ пред обавезом да измести  инфраструктурне објекте због ширења копаПрва обавеза нам је далековод, а одмах за њом магистрални пут. Морамо изместити деоницу од неколико стотина метара на улазу у град из правца Кучева ка Мајданпеку и Неготину – потврђује Дарко Извонар, помоћник директора РБМ-а за развој и инвестиције. Он додаје да су са “Електроистоком” утврђени услови за измештање далековода.
Радови на терену се одвијају убрзано јер су мајданпечки рудари испланирали да до првог марта стигну до руде на Андезитском прсту, рудном телу које чине брда Праурија и Плумбарија, на самом улазу у град. Претходно ће морати да се побрину за измештање далековода и пута.
РБМ пред обавезом да измести  инфраструктурне објекте због ширења копаРадове на Праурији смо добрим делом обавили, а привели смо крају и припреме за измештање далековода, јер смо “истампонирали” превиђену трасу. Остало је да на Плумбарији уклонимо 700 хиљада тона јаловине како бисмо стигли на етажу 395, а потом и додатних 490 хиљада тона да бисмо на коти 380 обезбедили услове за измештање магистралног пута – каже Извонар.
Око измештања далековода са „Електроистоком“ је договорено ко ће које послове обавити и предстоји да се све прецизира уговором о пословно-техничкој сарадњи. – Рудник бакра Мајданпек треба да разреши имовинско-правне односе на потезу нове трасе, где проблема не би смело да буде пошто су предвиђене парцеле у власништву РБМ-а. Треба и да доставимо доказ да је РБМ обезбедио средства за измештање далековода, што је предвиђено планом, као и сву документацију од надлежних општинских и републичких органа. РБМ пред обавезом да измести  инфраструктурне објекте због ширења копаНа Плумбарији смо морали да изместимо (испод пута) један стуб далековода како не би били угрожени радови а ни снабдевање града електричном енергијом – рекао нам је Дарко Извонар.
Сасвим конкретни радови очекују се крајем фебруара, а у међувремену константно раскрива Андезитски прст ангажовањем три-четири возила. Упоредо, са „Путевима Србије“, припрема се и измештање деонице магистралног пута из правца Кучева (најпре пројектни задатак, а потом израда пројектне документације) како би недуго затим могло да се приступи изради трајног решења. Тиме посао неће бити завршен јер ће услови за ширење копа, а самим тим и производње, бити створени када се реши и оптички кабл и корито реке Пек.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…