Почетак Актуелно Мајданпек РБМ привео крају реконструкцију пумпне станице “Калуђерица”

РБМ привео крају реконструкцију пумпне станице “Калуђерица”

2 друго читање
0
0
1,149

Монтирана пумпа већег капацитета

 

Пумпа 18×16 ће моћи да обезбеди изградњу бране и истакање јаловине. – Читав посао биће завршен монтажом зграде за коју ће темељи бити готови до 10. маја
РБМ
. – Уградњом пумпе 18×16 реконструкција пумпне станице “Калуђерица” приведена је крају и оспособљена да обезбеди изградњу и надвишење брана, истакање јаловине, а тако и функционисање система до измештања пловеће пумпне станице. Јер, оно је трајно решење за стабилно водоснабдевање флотацијског процеса прераде руде у мајданпечком Руднику бакра. Додуше, до завршетка свих послова на “Калуђерици” остаје да се наредног месеца приведу крају и радови на новој згради, али је сада најважније да нова пумпа већег капацитета већ обезбеђује континуирани рад пумпне станице, што значи већу сигурност у раду јаловишта.
Посао је потрајао зато што је приликом првог пуштања пумпе у рад дошло до прегоревања мотора од 400 киловата, па је након санације и поновне монтаже мотора, пумпа пуштена у пробни рад. Праћењем пробног рада уочени проблеми решавају се у ходу – рекао нам је Светомир Мустецић, помоћник директора РБМ-а за инвестиције. – Све што је било предвиђено да се уради за време десетодневног застоја – урађено је. Проширена је када, преправљен усисни део, монтиран процесни цевовод и сама пумпа.

Грађевинска служба РБМ-а ће израдити темеље, а изабрани извођач потом приступити монтажи зграде. Рок за завршетак радова је месец дана. – Ако све буде текло према садашњим сагледавањима, израда темеља би требало да се заврши до 10. маја. После тога би бетон требало “да одлежи” који дан и онда би могла да почне монтажа конструкције саме зграде – каже Александар Божић, из Грађевинске службе РБМ-а.
Јелена Ђурић, управница Флотације, додаје да је премештање пумпе на “Калуђерицу” само једна од првих етапа у великом послу измештања пловеће пумпне станице које се, без одлагања, мора обавити у што краћем року. Само са нове локације станица ће обезбеђивати довољно воде за флотацијску прераду руде на садашњем нивоу и за планирано повећање производње, односно, прераде.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…