Почетак Актуелно Мајданпек РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објекте

РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објекте

3 друго читање
0
0
910

Саобраћај преко Партизанског пута 

Очекивања су да ће до можда и пре првог новембра бити оспособљена нова траса јавног пута од око 800 метара, само мало северније од постојеће, подно Андезитског прста. – Деоница преко Партизанског пута проширена и припремљена за привремено одвијање саобраћаја. – Урађен канал за оптички кабл који, као и далековод, треба да се измести
РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објектеРБМ
. – Почетак експлоатације руде са Андезитског прста, као најновија фаза ширења површинског копа и премештања експлоатације са Северног на Јужни ревир, обавезала је запослене у Руднику бакра Мајданпек да убрзају дуго одлагани посао измештања инфраструктурних објеката у подножју овог радилишта, на самом улазу у град. Тако ће, првих дана јула, јавни саобраћај бити преусмерен на деоницу преко Партизанског пута, док се у најкраћем могућем року не изгради нова деоница јавног пута дужине око 800 метара само мало северније од постојеће, од улаза у град до некадашње печуркане. Упоредо биће измештен оптички кабл и далековод, а припрема се и измештање корита Пека и дела аутобуске станице.
РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објектеГрађане Мајданпека и све друге који ће наредних месеци бити принуђени да због тога путују дуже до својих одредишта, молимо за стрпљење и разумевање. У плановима за даљи рад рудника у Мајданпеку, ширење површинског копа и повезивање Северног и Јужног ревира су неопходни, а због тога и измештање инфраструктурних објеката чије је чвориште испод Андезитског прста и на самом улазу у град – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. – Од надлежних из ЈП “Путеви Србије” добили смо сагласност за привремено преусмеравање саобраћаја на деоницу преко Партизанског пута. Након испуњења постављених захтева, очекујемо дозволу ресорног министарства. Сагласност важи до првог новембра, а покушаћемо, да и пре изградимо нову деоницу пута дужине око 800 метара, од улаза у град према тунелу, ка Дебелом лугу, тек нешто северније од постојеће, као трајно решење за ову саобраћајницу.
РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објектеДа би јавни саобраћај могао да се одвија преко Партизанског пута, деоница од сервиса Ковеј до Филтраже, односно Дебелог луга, припремљена је да послужи сврси као макадамски, делимично асфалтирани пут – сазнајемо од Небојше Јанковића, пословође на Површинском копу РБМ-а који је предводио екипу на овим пословима. Траса је давно пробијена и има тврду подлогу шест метара широку. У последњих 20-так дана проширена је и завршено осветљавање.
Бранислав Томић, први човек РБМ-а, подсећа: – Одбацили смо идеју да Партизански пут буде трајно решење за овај проблем и заобилазницу града. То је била прва, дуго заговарана варијанта, али би на тај начин пут до индустријске зоне, до Београда, али и самог Мајданпека био дужи, а и цена деонице коју би требало да изградимо 10 до 15 пута већа – каже Томић апелујући још једном на разумевање.
РБМ шири површински коп и измешта инфраструктурне објектеПоред јавног пута, мора да се измести и чворна тачка других веза. – За измештање оптичког кабла припремили смо 80 одсто канала у који ће бити положен нови. Урађено је готово све, само на одређеним местима канал треба да се продуби и реши укрштање јавног пута са нашим путем за Северни ревир – каже Синиша Филиповић, управник Површинског копа РБМ-а. Притом додаје да након оптичког кабла почињу припреме и за далековод, а да се наравно, већ планира и измештање корита реке Пек, као и неколико перона Аутобуске станице у Мајданпеку.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…