Почетак Корпоративна одговорност РБМ смањује ширење буке тешких машина према граду

РБМ смањује ширење буке тешких машина према граду

4 друго читање
0
0
1,345

 Постављене нове звучне баријере

 

У намери да станаре зграда најближих копу поштеди буке, Рудник бакра Мајданпек уложио око два милиона динара у панеле који се, иначе, постављају поред ауто-путева

РБМ смањује ширење буке тешких машина према градуРБМ. – Након најновијег планског проширења површинског копа Рудника бакра Мајданпек, практично су избрисане јасне границе где престаје рудник, а где почиње град, што има и своју тамнију страну. Будући да је проширење копа од стране стручњака сагледано као услов за будућност рударења у овом граду, станарима зграде на почетку Рударске улице круг рудника примакао се до саме ограде.
РБМ смањује ширење буке тешких машина према градуУ настојању да буку смањи РБМ је јуна прошле године поставио физичку звучну баријеру дужине 15 и висине пет метара на ивици рудничког круга, односно копа, а до најближег стамбеног објекта. Радове су извели запослени у Машинској радионици Производних услуга РБМ-а, уградивши материјал вредности око 280 хиљада динара. Решење је било ефикасно да се бука доведе у граничне оквире.
Како је крајем године појачан рад на раскривању лежишта “Исток 1”, учесталијим кретањем тешких возила повећана је бучност. Реаговала је еколошка инспекција и наложила да продужимо звучну баријеру постављањем панела који се, иначе, постављају поред ауто-путева, те тако буку сведемо у реалне оквире – објашњава Неђељко Чавић, управник Производних услуга. Притом додаје да, према проспекту произвођача, панели смањују буку за 25 децибела.
РБМ смањује ширење буке тешких машина према градуТоком треће недеље јануара звучна баријера је постављена, а додатне радове, захтеване пројектом, као и пре пола године, извели су радници Машинске радионице ПУС-а. Панели су постављени по дужини од 48 и висини од четири до пет метара, зависно од конфигурације терена. Укупна вредност ове инвестиције је око два милиона динара.
Учинили смо све да (у мери у којој је то могуће) умањимо буку која се из рудничког круга шири према граду. Надамо се да ће овај потез допринети да бука неупоредиво мање допире до наших првих комшија, станара стамбених зграда поред самог круга рудника, практично на ивици копа – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. Он подвлачи спремност Рудника бакра да као друштвено одговорна фирма уважава примедбе и води рачуна о интересима грађана Мајданпека. Јачина буке ће се и даље редовно проверавати.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…