Почетак Актуелно Мајданпек РБМ тешко одржава производњу по изузетно лошем времену

РБМ тешко одржава производњу по изузетно лошем времену

2 друго читање
0
0
970

 Снег и ледена киша преполовили учинке

 

После ноћашњих падавина које су за 20-ак и више центиметара подигле висину снежног покривача, од јутрос и ледена киша повремено пада и отежава рад на површинском копу. – Откоп руде се одвијао без застоја, а раскривање је настављено након чишћења наноса око затезног бубња одлагача и транспортне траке “Т 06”
РБМ тешко одржава производњу по изузетно лошем времену РБМ
. – Последње дане фебруара и прве дане марта у Руднику бакра Мајданпек обележава права сибирска зима, а запослени изузетним напорима успевају да одрже континуитет производње, чинећи све да умање негативне ефекте временских неприлика. У ноћи између четвртка и петка, на постојећих 50-80 центиметара снега пало је нових 20 и више центиметара, уз местимично формирање сметова, а онда се на све то већ током јутра надовезала и ледена киша.
Нећу рећи ништа ново ако поновим да је изузетно тешко, али да се и поред тога без застоја ради на руди. Око 10 сати успели смо да очистимо наносе око затезног бубња одлагача и траке “Т 06” и тако створимо услове за наставак рада на јаловини, односно, за рад транспортног система – објашњава Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу. Од њега смо сазнали да је на рудном лежишту “Андезитски прст” ангажовано шест возила, а три на “Истоку 1” са којег се уклања раскривка: – Сва помоћна механизација одржава пут за тешка возила на “Андезитском прсту.”
Током првог дана марта са 14.530 тона руде испуњено је три четвртине планског захтева, док је на ископинама укупним учинком од нешто више од 37 хиљада тона остварена половина планиране дневне производње.

Упоредо са производњом која, наравно, и у овим условима има приоритет, обављамо и припреме терена и постројења за најављено нагло отапање овонедељних обилних падавина, како би избегли нежељене последице. Планови су благовремено припремљени, реализација је увелико у току, па се, иако још пада снег, а сада и ледена киша, припремају додатни и чисте постојећи одводни канали, пуне се и џакови са песком за ојачавање и заштиту критичних позиција које би поплава могла да угрози – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Он је посебно задовољан због ангажовања и одговорности радника према свим обавезама од значаја за производњу у овим условима.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…