Почетак Актуелно Мајданпек РБМ завршио грубе радове на новој деоници Пека

РБМ завршио грубе радове на новој деоници Пека

2 друго читање
0
0
873

Мали Пек опет у свом кориту

Ново корито испод Андезитског прста, дужине преко 800 метара, пробијено је и од 30. јануара река се не препумпава. – Преостало “дефинисање“ бочних страна, али отклоњена могућност плављења према Јужном ревиру и подизања нивоа реке у самом граду
РБМ завршио грубе радове на новој деоници ПекаРБМ
. – Од 30. јануара (у 18 часова) Мали Пек се не препумпава, већ поново тече новом деоницом свога корита испод Андезитског прста. Запослени у Руднику бакра Мајданпек завршили су грубе радове на изради више од 800 метара новог корита, пробили канал од моста до рудничке бензинске пумпе и омогућили да река несметано тече, без страха од плављења према Јужном ревиру и подизања нивоа реке у граду услед наглог топљења снега. Истовремено, створили су услове да се радилиште Андезитски прст шири и развија у складу са развојним плановима РБМ-а.
РБМ завршио грубе радове на новој деоници ПекаКада су половином јануара у Руднику бакра Мајданпек почели изградњу новог корита Малог Пека, испод Андезитског прста, одакле је три месеца сва вода препумпавана, обећали су да ће учинити све да посао заврше пре двомесечног рока. Грубе радове, који подразумевају дно канала изведено по пројекту, завршили су за само 15 дана и створили услове да се вода пропусти. Сада предстоји “дефинисање” бочних страна, што се може радити и када вода протиче каналом.
Након израде пројекта, започели смо радове у изузетно неповољним временским условима и успели да у кратком року приведемо крају највећи део послова – каже Синиша Филиповић, технички руководилац Површинског копа РБМ-а, непосредно задужен за измештање корита Пека. – Иако је првобитно било планирано да то изведемо ровокопачем, уз пуно ангажовање пратећих машина, одлучили смо да укључимо и багер, што је пресудно утицало да пробијемо корито пре предвиђеног термина. Ископ око 40 хиљада кубних метара материјала (према пројекту) веома је велики, али смо успели да реку вратимо у корито.

Ново корито изведено је подно Андезитског прста, две етаже испод нове деонице магистралног пута чију линију прати. Просечна дубина корита је четири, а горња ширина 15 метара.
Више пута смо истицали да ново корито треба да буде завршено што пре како би река могла да тече без препрека. То има еколошки значај, али и услови за рад на Андезитском прсту постају бољи. Није мање важно ни то што више нећемо имати трошкове препумпавања воде, али је најважније да смо решили проблеме водостаја Пека приликом отапања снега и обилнијих падавина какве смо имали – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а.
Подсећамо да су велики инфраструктурни захвати у РБМ-у били неопходни због рада на рудном телу Андезитски прст и преусмеравања производње са Северног на Јужни ревир. Измештање корита Пека, за које је препумпавање воде представљало прву фазу, један је у низу великих послова. Почели су изградњом нове деонице магистралног пута, настављени измештањем далековода и телекомуникационих веза, а следе и други радови.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…