Почетак Актуелно Реаговање пословодства РТБ-а Бор на писање „Информера“

Реаговање пословодства РТБ-а Бор на писање „Информера“

16 друго читање
6
0
1,654

Поводом написа објављеног у данашњем „Информеру“, под насловом „САЗНАЈЕМО: Почињу хапшења због милионске пљачке у РТБ Бор“, пословдоство РТБ-а упутило је редакцији овог и листова који су пренели писање „Информера“, следеће реаговање:

 

Главном уреднику листа „Информер“
– Драгану Ј.Вучићевићу
Заменику главног уредника
– Љиљани Кнежевић
Уређивачком колегијуму
– Оливеру Ђурићу

ПРЕДМЕТ: Реаговање на текст „САЗНАЈЕМО: Почињу хапшења због милионске пљачке у РТБ Бор“ објављен 29. октобра 2012. године, на страни 9.

Уважени,

У Вашем листу бр.148, објављеном 29. октобра 2012. године, на страни 9, у тексту новинара Е.И. (или екипе „Информера“) под насловом „САЗНАЈЕМО: Почињу хапшења због милионске пљачке у РТБ Бор“, без конкретног навођења извора информације, изнети су подаци који су нарушили углед и нанели велику штету угледу компаније (са традицијом дугом 109 година) која запошљава близу 5.000 радника. Иако је менаџменту Рударско-топионичарског басена Бор сасвим јасно да се евентуалне „махинације приликом неколико покушаја приватизације РТБ Бор, сумње да су милиони евра покрадени у процесима набавке рударске опреме, али и класична крађа бакра и злата“ ни на који начин не могу на њега односити, принуђени смо, пре свега због узнемирених радника, да Вам се овим путем обратимо и затражимо од Вас да у сутрашњем броју, на истој страни и са истим бројем карактера (слова) објавите

Р Е А Г О В А Њ Е

Објављивањем текста под насловом „САЗНАЈЕМО: Почињу хапшења због милионске пљачке у РТБ Бор“ екипа Информера, ако пођемо редом, није испоштовала основно новинарско начело „друге стране“, а тиме и Закон о јавном информисању. То директно за последицу има узнемиреност запослених који су остали ускраћени за одговор менаџмента РТБ-а Бор. Да сте „пустили“ и другу страну, пет хиљада радника борске компаније, али и целокупна борска јавност, могла би у истом чланку да прочита да је, заправо, садашњи менаџмент РТБ-а Бор иницирао код надлежних државних органа и институција преиспитивање приватизација свих предузећа која су некада пословала у систему РТБ-а Бор, покушаје продаје самог холдинга у два наврата и спорне куповине опреме, тако да са нестрпљењем очекује резултате свих истражних радњи.

Садашњи менаџмент самоиницијативно је покренуо сва та питања јер, једноставно, не може на својим плећима да носи „хипотеку прошлости“, где се њему приписују и стара дуговања компаније и бројне приватизације које су се десиле.

-Све приватизације зависних предузећа из пословног система РТБ Бор Групе рађене су пре доласка садашњег менаџмента, односно пре октобра 2008. године. Једино је крају приведена приватизаицја погона „Белоречки пешчар“ из састава Рудника бакра Бор. Кажем приведена крају, јер је Агенција за приватизацију, у сарадњи са тадашњим менаџментом РТБ-а, поступак продаје већ била започела. Отуда је садашњи менаџмент борске компаније једино могао да утиче, а то је и урадио, на текст већ постојећег Уговора о продаји и побољша га у корист запослених. Купац је, наиме, на инсистирање актуелног пословодства РТБ-а Бор, преузео на себе обавезу да упосли још 87 нових радника са евиденције Националне службе запошљавања (дакле, нових људи који до тада нису нигде радили). Сви они су и дан-данас у радном односу, редовно примају плату у износу од око 50-ак хиљада динара нето, што није случај ни у једном приватизованом предузећу које је продато у ранијем периоду – каже Зоран Илић, директор правних послова у РТБ-у Бор

-Одговорно тврдим да крађе бакра и племенитих метала у мом мандату није било. Бакар се добија тзв. стандардним технолошким поступком и високо технолошко искоришћење на металу из производње указује да крађе нема. Поред тога, физичко обезбеђење је ангажовано на свим критичним местима, првенствено у циљу безбедности наших радника и заштите имовине компаније. Производња злата одвија се у посебном погону, уз велике мере безбедности. Све произведене количине су евидентиране и продају се Народној банци Србије – изјавио је Бобан Тодоровић, директор Топионице и рафинације.

-Иако компанија РТБ Бор Група, као предузеће у рестуркуттурирању, не подлеже Закону о јавним набавкама, службе за набавку опреме и репроматеријала понашају се у складу са наредбом донетом од стране пословодства, по начину и процедури набавке робе и вршења услуга трећих лица у РТБ-у Бор. Наиме, процедура набавке се спроводи по систему добијања три понуде од најкомпетентнијих понуђача за одређене производе или услуге. За набавке веће вредности доноси се решење о образовању комисија од више чланова и, по процедури извештаја и додатних побољшања услова код најповољнијег понђача, користи се могућност додатног снижавања цена или побошљања рока испоруке. За набавку опреме велике вредности из увоза доноси се решење, а у набавци су учествовали и представници надлежних министарстава.
Оваква процедура је обавеза у РТБ-у од постављања овог менаџемента, а пропусти који су настали пре његовог доласка, а за које је актуелни менаџмент знао, пријављени су надлежним органима. Пример је, рецимо, куповина флотацијске опреме за Мајданпек која је обављена пре доласка актуелног менаџмента – каже Милинко Живковић, заменик генералног директора РТБ-а Бор за инвестиције

О томе како и шта ради садашње пословодство РТБ-а Бор, медијима је недавно јавно саопштио министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић који је дословце рекао: „Када у овим кризним временима неко предузеће показује тенденцију сталног раста и развоја, то изазива подозрење недобронамерних људи. Данима сам био „затрпаван“ информацијама које су ми стизале са различитих адреса, а које су говориле супротно од онога у шта сам се на састанку са комплетним менаџментом борске компаније уверио. Зато, да бих умиро јавност, желим да истакнем да приче о криминалу не стоје уз овај менаџмент! Не искључујем, међутим, могућност да га је било, али тиме треба да се баве истражни органи, а не Влада Републике Србије ни Министарство рударства. Сада сам и дефинитивно уверен, јер сам видео све папире, да спорне приватизације које су се десиле у Бору ни на који начин нису везане за овај менаџмент ни за мандат људи који данас воде Басен. Једноставно, информације које су стизале до мене само су плод злих намера појединаца.“

Пошто сматра да су текстом објављеним у „Информеру“ прекршени сви етички кодекси новинарства због којих је јавност доведена у заблуду јер за последицу има искривљену слику о пословању компаније РТБ Бор у последње четири године, менаџмент комбината бакра захтева од Вас да најхитније објавите реговање на текст који је у Вашем листу пласиран 29. октобра 2012. године.

РТБ Бор је одувек био спреман на сарадњу са медијима и кад год је то тражено и било могуће, увек је излазио у сусрет новинарима свих републичких, регионалних и локалних гласила (и електронских и штампаних). Нада се, зато, да се овакве грешке више неће понављати.

У Бору, 30. октобра 2012. год.
У име пословодства РТБ- Бор

Зоран Илић, директор правних послова РТБ-а Бор
Бобан Тодоровић, директор Топионице и рафинације
Милинко Живковић, зам. ген.дир. РТБ-а за инвестиције

 

РЕАГОВАЊЕ (pdf, 3.3Mb)

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

6 Коментари

 1. Mile

  29. октобра 2012. у 17:31

  Ne znam zasto ste trosili papir i reci da odgovorite na pisanje Informera. Bolje da ste presavili tabak, tuzili ih i novac dali u dobrotvorne svrhe Na kraju krajeva, RTB je drustveno odgovorna kompanija, zar ne? To se ne moze reci za „zabrinutog“ Trujica, On, naime ne isplacuje ni zarade svojim radnicima a kamoli da misli na druge borane. Ali se zato ubi da dokaze da u RTB Bor ima kriminala. Nisu mu verovali Tadic, Cvetkovic, Petrovic a danas dodje Bacevic i kaze – Dosadni ste, uzmite nesto da radite, kako Vss nije sramota da kritikujete RTB, pogledajte kakvo je stanje u Institutu?! I, sta uradi Truja? Ode u Informer. Tamo mu i jeste mesto.

 2. […] Poslednje vest: Reagovanje Poslovotstva RTB Bor […]

 3. OMG

  29. октобра 2012. у 20:02

  Boze mili, cuda velikoga . . . Kad mutav progovori. . . Kad lopov upre prstom u pravednoga. . . . Kad neko 57kg platine ostavljenih u vreme Tose Savovica stavi u dzep a prica o prodaji bakra. . . Kad neko ko ima 2 zlatare u kojima prodaje ukradeni zlatonosni mulj iz elektrolize prica o prodaji zlata. . . Kad neko poseduje privatnu livnicu pored EWG a govori o mahinacijama. . . .Kad neko ima platu 340.000 a njegovi radnici 18.000. . . Kad neko doktorira na oblasti crne metalurgije i u crne zavije Institut, a masta o tome da se domogne fotelje generalnog direktora RTB-a i da u crno oboji jos 5.000 zivota. . .

 4. bogosav

  29. октобра 2012. у 23:00

  Kako da nas zavije u crno kada je imao ideju da šutne većinu i zadrži samo 1000 radnika , kao što je uradio u Institutu !!! Stvarno dodje vreme kad fukara progovori…A šta se desilo sa celom onom pricom o Blagojevom kamenu gde su truja i bugarin (namerno pisem malim slovima),harali i boga uzeli , sluzbenim automobilima koji se posle godinu dana privatizuju … slucajno je ovaj „žu- ti ekspert“ predlagao ( tadašnjem premijeru – Đinđiću) da se rudnik zatvori, a sada opet „pretrča-va “ i tu se obilato nudi sa novim idejama ( ukapirao da ipak ima bakra !!! ) Sada bi da ipak proba da bude direktor – iako ga je njegov mentor sa doktorata iskreno MOLIO – DA SE NE BAVI STRUKOM !!!! Ovaj je to ozbiljno shvatio i nikada nije ušao u nijedan pogon !!! A mi zaposleni u Institutu najbolje znamo na kojim projektima je Bugarin radio i koliko je para maznuo da u radno vreme otkije toplu vodu i da noću nema sunca i sl. ….. Toliko o ovim “ profesorima i ekspertima “ !!! A mogao bih još ……

 5. Petar

  29. октобра 2012. у 23:14

  Naravno da može do sutra da se nabraja. Mene više nerviraju novinari koji objavljuju njihove gluposti. Neko se opasno nervira što RTB radi dobro. A očigledno su se povezali i sa čuvenim estradnim menadžerom koji voli avione.
  Ne vidim razloga da se poslovodstvo RTB uzbuđuje zbog takvih likova. Ali razumem ih, narod sluša sve to. Rezultati govore sami za sebe, ko god u Bor dođe a da ovde nije bio nekoliko godina zapanji se napretkom.
  Pogledajte malo pšta o Boru misle ljudi koji nisu odavde, nema loše vesti ni negativne reakcije na bilo šta, ali mi moramo sami sebe da napadamo pa to ti je. Kao da je RTB tuđi, a ne naš.

 6. Goga

  29. октобра 2012. у 23:50

  Nemam nista protiv ovog glupana(Truje),ali protiv ovolike kolicine gluposti koje je izrekao,i te kako imam.Budaletina jedna,brine sto nije privatizovan RTB,pa da na celu rudnika dodje njegov Mile Bugarin,koji bi vodio rudnik sa hiljadu radnika,a ostalih cetiri poslao na ulicu.Treba pronaci taj snimak,mislim da je gostovao na televiziji Sezam i podsetiti radnike,a i njega sta je pricao.To je primenio u Institutu,otpustio veliki broj radnika,smanjio im drasticno plate,ali je svoju konstantno povecavao.Radnici RTB-a su pokazali kako se brane njihovi interesi,kao i interesi RTB-a,kada su blokirali autoput i nisu dozvolili privatizaciju,tako da nece dozvoliti nekom Truji ili Bugarinu da pridju rudniku.U ostalom,zna se ko vice:,,Drz te lopova!“

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …