Почетак Актуелно Регионална привредна комора Зајечар обележила јубилеј – 60 година постојања и рада

Регионална привредна комора Зајечар обележила јубилеј – 60 година постојања и рада

4 друго читање
0
0
580
Регионална привредна комора Зајечар обележила јубилеј - 60 година постојања и рада

Србији Зиђин Копер признање за очување континуитета рударства и металургије у Бору

На седници Парламента привредника Борског и Зајечарског округа у Сокобањи додељена признања и јубиларне награде за 2022. годину. – Србија Зиђин Копер добила награду за очување континуитета и традиције рударења у Бору дуге 120 година, а листу “Колектив” уручено специјално признање Привредне коморе Србије за 75 година постојања. – Улагањима у екологију и заштиту животне средине, научне и технолошке иновације, као и у друштвену одговорност Србија Зиђин Копер наставља да гради модерно, зелено и одрживо рударско предузеће са првокласним економским и друштвеним предностима, па је на добром путу да врати стару славу, коју је некадашњем РТБ-у Бор својевремено широм света проносила рекордна производња бакра, казао заменик генералног директора Србија Зиђин Копер и подвукао да компанија није само задржала континуитет, већ је знатно унапредила и модернизовала рударство и металургију.

СОКОБАЊА. – Регионална привредна комора Зајечарског и Борског управног округа обележила је (7. децембра) у Сокобањи шест деценија рада и постојања. Тим поводом организована је свечана седница Парламента привредника на којој су, поред осталог, додељена признања и јубиларне награде за 2022. годину. Јубиларне награде добило је десет истакнутих привредника у Тимочкој Крајини, међу њима и Србија Зиђин Копер, која је признање добила за очување континуитета и традиције рударења у Бору дуге 120 година.

Истичући задовољство што у име свих добитника награде Регионалне привредне коморе у Зајечару има част да честита јубилеј домаћину и захвали се за престижно признање, које у случају Србија Зиђин Копер подразумева награду за очување континуитета рударства и металургије у Бору, заменик генералног директора Зоу Ганг је казао: – Зиђин Мајнинг Група је пре четири године преузела управљање над некадашњим Рударско-топионичарским басеном Бор и на тај начин одржала континуитет рударења, који на овим просторима траје пуних 120 година. Компанија Србија Зиђин Копер, међутим, није само задржала континуитет рударске индустрије, она је за ове четири године знатно унапредила и модернизовала ову привредну делатност.
Србија Зиђин Копер је, како је истакао Зоу Ганг, свесна да екологија и заштита животне средине битно утичу на развој економије, јер обликују и локални пословни амбијент у складу са глобалним трендовима, па управо због тога ове области сматра кључним у пословању.

-У техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине, Србија Зиђин Копер је током четворогодишњег партнерства са Србијом уложила много новца, а притом је запослила и 2.395 младих нових радника. У заштиту животне средине и екологију до сада је инвестирано 190 милиона долара, посађено је преко 200.000 садница и озелењено 210 хектара деградиране површине у Бору и Мајданпеку. Све ово урађено је уз максималне напоре запослених приликом изградње зелених, високостандардних и еколошких рудника.

У Србија Зиђин Копер, додао је Зоу Ганг, данас ради 6.160 радника. Од тог броја, 97 одсто запослених су држављани Србије, односно локално становништво. Просечна нето месечна зарада запослених је преко 110.000 динара и већа је од актуелног републичког просека за 50,14 одсто.
Улагањима у екологију и заштиту животне средине, научне и технолошке иновације, као и у друштвену одговорност Србија Зиђин Копер наставља да гради модерно, зелено и одрживо рударско предузеће са првокласним економским и друштвеним предностима, па је на добром путу да врати стару славу, коју је некадашњем РТБ-у Бор својевремено широм света проносила рекордна производња бакра. Такође, компанија убрзава рад на увођењу нових технолошких процеса и нове опреме за изградњу модерног рударског предузећа са ниском емисијом угљен-диоксида. Због тога је у један од најзначајнихјин пројекта који реализује од априла ове године – пројекат техничке реконструкције топионице који ће грађанима Бора донети чист ваздух, досад уложено 260 милиона долара – казао је заменик генералног директора Србија Зиђин Копер.

Ганг је додао и да сви успеси и достигнућа не би били могући без велике подршке Владе Републике Србије. – Верујем да ћемо и убудуће уз њену и помоћ свих слојева друштва, запослених и грађана успети да остваримо планове, а они у крајњем исходу Србију треба да доведу до другог места у Европи по производњи бакра и злата.

На свечаности у хотелу „Сунце“ у Сокобањи листу „Колектив“, чији је издавач Србија Зиђин Копер, додељено је специјално признање Привредне коморе Србије за 75 година постојања, а јубиларне награде за 20 година успешног пословања уручене су књажевачком предузећу „С.Ц.С. Плус“ и фирми „Спајић“ у Неготину. Компаније „Соко-М“ из Врбовца и „Врина комерц“ из Бољевца добиле су награду за 30 година рада, а борски Институт за рударство и металургију за 60 година.

Награду за посебан допринос развоју привреде региона у области пољопривреде добило је предузеће „Адонис“ у Сокобањи, предузећу за производњу бакарног праха „Пометон“ уручена је награда за допринос развоју у области индустрије, док је за услуге награђена фирма „Централ – Н“ у Дебелом Лугу. Регионалним пословним лидером проглашен је Дејан Јанковић из предузећа „Тел-кабл“ у Звездану, а начелник Борског округа Владимир Станковић један је од добитника захвалнице за изузетну сарадњу са Регионалном привредном комором Зајечар. Регионална привредна комора Зајечар обележила јубилеј - 60 година постојања и рада

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …