Почетак Актуелно Мајданпек Рекордан учинак РБМ-а у септембру

Рекордан учинак РБМ-а у септембру

7 друго читање
1
0
629

 

Са око 1.500 тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине злата и сребра, биланс мајданпечких рудара највећи у последњих 10-ак година. – Упоредо се радило на бројним пословима од значаја за континуитет производње у наредном периоду
Рекордан учинак РБМ-а у септембруРБМ
. – Септембарски производни учинак запослених у мајданпечком Руднику бакра један је од најбољих у последњих 10-ак година. За 26 дана произведено је више од 1.300 тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине злата и сребра. И то, упркос тешкоћама у самој производњи, али и другим обавезама које су ангажовале људе, механизацију и опрему, ради планског проширења површинског копа, отклањања “уских грла” и стварања услова за динамичнију и већу производњу у наредном периоду.
Временске прилике у септембру ишле су наруку рударима, па се на копу лакше подносио недостатак и неисправност помоћне опреме. – То већ постаје неизоставан проблем, уз који је веома тешко одржавати радилишта око багера, транспортне путеве и стварати услове за рад транспортног система за јаловину – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Због указане потребе за интезивнијим раскривањем руде на потезу Андезитског прста, багер „ПЦ 1“ пребачен је са „Истока“ Јужног ревира, а у међувремену је стао „ОК“-багер због проблема са хидрауличном пумпом.
Рекордан учинак РБМ-а у септембруПлан укупних ископина за 26 дана септембра, на радилишту Андезитски прст, према Марковићевим речима, остварен је у потпуности, с тим што је јаловине уклоњено више од плана – за осам одсто, док је остварење на руди готово планско – износи 96 одсто. Садржај и количина бакра у руди изнад су предвиђених захтева, за пет, односно, један одсто.
Није, међутим, све ишло по плану. На другом радилишту „Исток 1“ чије је раскривање улог у будући рад мајданпечког рудника, септембарски резултат је више него скроман: – Ту је изостала планирана динамика, прво због квара на багеру „ПЦ 1“, потом због његовог пресељења на Андезитски прст и мањег броја возила за јаловину са тог радилишта – објашњава Марковић.
Рекордан учинак РБМ-а у септембруИнтензивирали смо припреме за наставак производње и континуитет рада на Андезитском прсту, од одводњавања, чију трасу измештамо ван зоне рударских радова, до сређивања јаловишта и припреме одлагача за већу производњу – истиче Бранислав Томић, директор РБМ-а. – Максимално смо ангажовани и на отклањању проблема дробљења које је уско грло производње због годинама одлаганих послова. Сопственим снагама решавамо део по део тих проблема од отпрашивања до уградње друге дробилице на примарном дробљењу. Уз све друге радне обавезе то се не одвија једноставно, али показаном упорношћу и ангажовањем на добром смо путу да дођемо до жељених решења – наводи први човек РБМ-а.
Септембар у РБМ-у обележили су интензивни припремни радови на примарном дробљењу руде за уградњу доспеле дробилице. Тако се стварају услови за ремонт постојеће дробилице и континуитет у преради руде. Истовремено ће се елиминисати одређени трошкови постојеће дробилице у погледу потрошње уља, чекања возила на кипање и друго.

Флотација РБМ-а је успела да све испоручене количине руде преради уз висока искоришћења и тражени квалитет концентрата. Текуће проблеме запослени у електромашинском одржавању решавали су у ходу, па је производња достигла рекордан ниво за последњих 10-ак година – каже Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а. Она истиче високу поузданост нове опреме и чињеницу да се веома добро показује, даје очекиване резултате. Притом додаје – Упоредо са редовним радним обавезама, полако смо започели припреме за рад у зимском периоду.
И у октобру плански захтеви воде мајданпечке рударе ка новим изазовима. Јер, након измештања објеката из круга аутобуске станице, до којег ће доћи по завршетку радова на новим објектима, предстоји извођење радова за коначну трасу корита Пека, а потом и довођење контуре површинског копа према аутобуској станици у коначну. Притом, плански задаци за октобар нису ништа мањи, а као императив носе раскривку и само раскривку.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Čovek iz rudnika

    1. октобра 2016. у 18:40

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…