Почетак Екологија Родила прва трешња испод топионичког димњака

Родила прва трешња испод топионичког димњака

4 друго читање
0
0
1,075

„Ваздух у Бору је чист“

 

Прошле године у кругу топионице бакра засађено је преко 200 садница воћа и око 500 зимзелених јелки и бреза. Данас показујемо и доказујемо да у ваздуху нема сумпор-диоксида, о чему сведочи бујно зеленило у граду, као и воће које је родило испод топионичког димњака – рекао је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а

Родила прва трешња испод топионичког димњакаРТБ. – У кругу топионице бакра у Бору родила је прва трешња и то је најбољи доказ да је атмосфера како у кругу РТБ-а, тако и у граду потпуно чиста и да у ваздуху нема сумпор-диоксида – рекао је данас Благоје Спасковски, генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор, и појео први плод оценивши га одличним. Учинио је то на дан када је пре 55 година (7. јуна 1961.) председник ондашње државе Југославије Јосип Броз Тито пустио у рад тада нову, сада већ стару топионицу бакра.

Прошле године у кругу топионице бакра засађено је преко 200 садница воћа (трешања, вишања, кајсија, брескви, шљива, крушака и јабука) и око 500 зимзелених јелки и бреза. Први плодови трешње, кајсије и брескве већ су сазрели. Могу рећи да је трешња чак слађа од оне на пијаци. Данас показујемо и доказујемо да је ваздух у граду чист, о чему сведочи бујно зеленило, као и ово воће које је родило испод топионичког димњака – рекао је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…