Почетак Актуелно РТБ бележи позитиван полугодишњи финансијски резултат

РТБ бележи позитиван полугодишњи финансијски резултат

1 друго читање
0
0
1,075
РТБ

У плусу 17 милиона долара

Мирјана АнтићРТБ наставља добрим темпом и бележи позитиван финансијски резултат из текућег шестомесечног пословања од преко 17 милиона долара. – То је ефекат наших текућих активности, производње и продаје, али и праћења и контроле трошкова свих елемената који чине цену коштања, каже Мирјана Антић. – С обзиром на кретања у производњи и продаји басенских производа, ову пословну годину завршићемо са позитивним билансом из текућег пословања, а очекујемо и бољи финансијски резултат од прошлогодишњег, додаје заменица генералног директора РТБ-а за економска питања
РТБ
. – Упркос чињеници да је просечна цена бакра на берзи у првој половини ове године била 10 одсто нижа од оне која је остварена у 2011., Рударско-топионичарски басен Бор забележио је позитиван резултат из текућег шестомесечног пословања од преко 17 милиона долара. РТБТо је, како каже заменица генералног директора Басена за економска питања Мирјана Антић, резултат текућих активности борске компаније, производње и продаје финалних производа у овој години, али и праћења и контроле трошкова свих елемената који чине цену коштања.
То апсолутно значи да је РТБ Бор у стању да, поред уредног сервисирања немалих обавеза из пословања, редовно измирује и оне по основу кредитног задужења компаније за рударску опрему, реконструкцију флотација и пројекат „нова топионица“. Примера ради, Басен је у последње две године, у оквиру великог инвестиционог циклуса који се реализује на свим фронтовима компаније, потрошио 230 милиона евра. Седамдесет одсто тог новца отпада на кредите, а 30 процената, односно 75 милиона евра, финансирано је из сопствених средстава – каже Антићева. Сигурна је, зато, да ће Басен пословну 2012. годину завршити са позитивним билансом из текућег пословања, а очеукује и бољи финансијски резултат од прошлогодишњег који је, подсетимо, био у плусу 41,6 милиона долара. РТБ С обзиром на кретања у производњи и продаји басенских производа и чињеницу да смо за сеадм месеци остварили више од 25 милиона тона ископина и произвели из сопствених сировина 17 хиљада тона катодног бакра, нема сумње да ће тако бити. Производња је у последња два месеца чак знатно већа у односу на просечну шестомесечну јер је почео да стиже и први бакар из обновљеног рудника „Церово“.
Све то, како каже, додатно прати и другачија пословна политика када је реч о раскривци која заузима значајно месту у обиму ископина. Деценијама је она била третирана као инвестициона раскривка и тај трошак се одлагао за нека будућа времена. Данас, међутим, све што се откопа у текућој години мора да се „покрије“ као текући трошак.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …