Почетак Екологија РТБ Бор гради три бране јаловишта у Крупњу

РТБ Бор гради три бране јаловишта у Крупњу

2 друго читање
0
0
1,145

КРУПАЊ. – За непуну недељу дана радници Рударско-топионичарског басена Бор, који су ангажовани на санацији оштећеног јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у Костајнику код Крупња, успели су да изграде две велике бране, почели су изградњу треће и урадили четвртину планиране трасе будућих канала за сакупљање површинских вода око јаловишта.
Овде смо нас 12 искусних радника РТБ-а са нашом механизацијом и као уиграна екипа, са дугогодишњим искуством са наших јаловишта, радимо према плану и добро сарађујемо са нашим домаћинима. И време нам иде на руку, па се надамо да ћемо поверени посао завршити на време – каже искусни борски флотер Зарије Ристић.
Радници Басена Бор сада чисте дренажну линију за одвод вода око јаловишта и главни бунар дренажног система који ће бити искоришћен за сакупљање површинских вода. Остало је још да заврше изградњу велике бране преко целе ширине јаловишта и да изграде преостале три четвртине трасе канала око јаловишта за сакупљање површинских вода. Судећи по досадашњој динамици, планирани радови биће завршени до краја месеца.
Имамо коректну сарадњу са локалном самоуправом у Крупњу и са нашим домаћинима, посебно са омладином која нам помаже. Добро сарађујемо и са јавним предузећима, а међу нима се издвајају “Пут” Крупањ и Шумско предузеће “Борања” из Крупња. У халама предузећа “Фармаком” Мирослава Богићевића, који је власник рудника и јаловишта које санирамо, чувамо алат и репроматеријал – истиче Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и за заштиту од пожара.

Брану јаловишта рудника “Столице” оштетила је велика мајска поплава. Одмах по оштећењу интервентна екипа из Бора привремено је санирала настало оштећење, али због немара и неодговорног понашања власника тешки метали из јаловишта доспели су у реке Јадар и Дрину. Повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву. Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума. Санација оштећеног јаловишта некадашњег рудника “Столице”, који је део концерна “Фармаком” у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића, биће обављена у две фазе. У првој фази (до почетка зиме) биће заустављено отицање материјала из јаловишта у реку и даље уливање тешких метала у водотокове. Друга фаза подразумева пројектовање, израду комплетне техничке документације и извођење радова ради трајне санације јаловишта у Костајнику. Завршетак радова планиран је у првој половини идуће године.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…