Почетак Наука и образовање  РТБ Бор је доказ да је Србија схватила значај минералних ресурса за њен привредни развој

 РТБ Бор је доказ да је Србија схватила значај минералних ресурса за њен привредни развој

4 друго читање
1
0
1,330
Професор доктор Владимир Павловић

Бакар остаје водећи метал

 

  Где год држава може да учествује у финансирању озбиљних рударских пројеката, попут ових у Бору, она то треба и да уради, посебно ако се има у виду стални раст тражње бакра али и других минералних сировина, каже проф. др Владимир Павловић. – Потребе за металима расту и зато су у свету интензивирана геолошка истраживања, а у Србији је прошле године у истраживања на више од 70 нових геолошких поља уложено преко 60 милиона евра
Професор доктор Владимир ПавловићРТБ.
– Професор доктор Владимир Павловић са београдског Рударско-геолошког факултета каже за „Колектив“ да РТБ Бор има велики развојни потенцијал, како у сектору рударства тако и у укупном привредном развоју државе, са потпуно извесном перспективом и да је, као такав, стратешки веома важан за Србију. – Бакар је, поред осталих минералних ресурса, свакако најприоритетнија сировина. Јесу ту и угаљ и борни метали, али бакар остаје примаран и водећи у смислу развијене експлоатације, искуства и традиције, али и као метал који неће имати замену на тржишту. РТБ је доказ да је Србија схватила значај минералних ресурса за њен привредни развојЗато је, сматрам, држава добро урадила када је стала иза развојног програма „Бора“, мада мислим да је и цело српско друштво схватило значај минералних ресурса за укупни друштвени и привредни развој државе. Иако и нови Закон о рударству и геолошким истраживањима и Стратегија управљања минералним ресурсима Србије, па, ако хоћете, и Закон о концесијама, изједначавају права и допуштају улагање страног капитала у рударство, нигде нема нити једне назнаке да се природна богатства морају приватизовати. Имате у свету много успешних рударских компанија које послују под државним окриљем и функционишу добро, а када то кажем мислим на то да оне остварују профит. Зато сматрам да, где год држава може да учествује у финансирању озбиљних рударских пројеката, попут ових у Бору, она то треба да уради и не препушта експлоатацију страним компанијама – каже професор Павловић.
РТБ је доказ да је Србија схватила значај минералних ресурса за њен привредни развојДодаје, такође, да је производња минералних ресурса у свету у последњих 30 година порасла за више од 60%, а пројекције показују да ће у наредне четири деценије укупна продукција премашити ону која је остварена у читавој историји човечанства. – Очекује се годишњи раст потрошње метала и неметала (3-5%), примарне енергије (1,5%) и угља (2,5%). Примарни енергетски ресурс овог века биће угаљ, а потребе за металима ће стално расти, тако да је то нови изазов пред рударским и геолошким сектором. Код потрошње је интересантно то што Европа, иако производи само пет одсто минералних сировина у свету, у просеку много више троши по глави становника од остатка света (изузев Северне Америке и Аустралије које троше 88 килограма минералних сировина дневно). На најстаријем континенту се просечно дневно потроши 43 килограма минералних сировина, а у свету је просек 22 килограма. Србија, рецимо, троши 19 килограма дневно и зато је она и развојно и инвестиционо интересантна земља у наредним деценијама. Наши потенцијали су веома значајни јер у овом тренутку имамо преко две хиљаде појава, обележја и лежишта. Влада велико интересовање за истраживање у Србији, па данас имамо одобрених 110 геолошких истражних поља, од којих се 74 већ активно истражују. Прошле године је, тако, заједно са улагањима НИС-а, у геолошка истраживања у Србији инвестирано преко 60 милиона евра – подвлачи професор Павловић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Наука и образовање

Један коментар

  1. Boza Bogdanovic

    28. септембра 2012. у 09:23

    Cestitam prof. Pavlovicu zbog predloga o daljoj sudbini RTB-a. Jedino mi nije jasno da li je razgovor sa njime slucajno obavljen. Ili namerno, ako Vlada zeli da proda RTB „ruskoj braci“, odnosno njihovim i nasim milijarderima, obicnim lopovima velikog kalibra.
    Meni je jasno da se polubankrotirana Srbija „hvata za slamku“, ali mi dobronamerni Borani nismo za to da „ta slamka“ bude bas nas RTB.
    Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …