Почетак Актуелно Мајданпек РТБ Бор: Ново радилиште у мајданпечком руднику

РТБ Бор: Ново радилиште у мајданпечком руднику

4 друго читање
0
0
1,146
Ново радилиште у мајданпечком руднику

Будућност је на „Јужном ревиру“

 

 Нови багер стартовао на новом радилишту „Исток“. – Прави резултати очекују се када се оспособи и транспортни систем за одвоз јаловине

Ново радилиште у мајданпечком рудникуМАЈДАНПЕК.Будућност рударења у Мајданпеку је на „Јужном ревиру“. Стога је радилиште „Исток“, које се ових дана отвара, изузетно важно за мајданпечки Рудник бакра – речи су Андрије Марковића, заменика директора РБМ-а. Он подсећа да после „Андензитског прста“ који представља први, прелазни део „Јужног ревира“, радилиште „Исток“ означава други озбиљан искорак у нову етапу рударења у граду под Старицом.
Ново радилиште у мајданпечком рудникуНа површинском копу Рудника бакра Мајданпек, у непосредној близини некадашњег јаловишта „Беле воде“, затекли смо припремне радове за отварање радилишта „Исток“ на „Јужном ревиру“. Са њега би наредних година требало да стиже „црвени“ метал, али претходно треба скинути доста раскривке, треба с(т)ићи до руде. Тај посао је започет прошле недеље.
Управник копа „Јужни ревир“ Бранислав Томић објашњава да су етаже 530 и 515 први задаци на овом радилишту. Треба скинути првих 200 хиљада тона раскривке за неких 20-ак дана, а онда знатно брже ићи и даље. Јер, већ на трећој, односно етажи 500, чека на одлагање 450 хиљада тона јаловине, а до прве руде на овом потезу треба уклонити милионе тона. Пристизањем новог хидрауличног багера посао је кренуо, а на праве резултате моћи ће да се рачуна кад се оспособи и транспортни систем.
Ново радилиште у мајданпечком рудникуПре 20-так дана започели смо монтажу багера која је, захваљујући великом ангажовању људи, обављена за само 15-так дана. То је урађено упркос изузетно тешким условима: дим, гареж и непријатни мириси са оближње градске депоније који су све време отежавали рад. Упоредо се одвијала и обука нових људи. Тако стварамо услове да ускоро знатно агресивније кренемо на скидање јаловине са тог потеза – каже Томић. Он истиче да у најскорије време мора да се ангажује много више механизације, како би се посао захуктао.
Стручњаци су неподељеног мишљења да отварање „Јужног ревира“ отвара и нову етапу рударења у Мајданпеку. Дуг пут до руде почео је још једанпут.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…