Почетак Актуелно РТБ Бор: Обука за електронско управљање документацијом система квалитета

РТБ Бор: Обука за електронско управљање документацијом система квалитета

8 друго читање
0
0
931
Басенски сручњаци

  

Брже, ефикасније и јефтиније до побољшања

 

Овим видом едукације кадрова, који је једна од обавеза РТБ-а из уговора о реализацији Пројекта „нова топионица“, била су обухваћена 64 запослена из три басенска предузећа. – В. Недић: Предности примене овог програма су вишеструке – документација је ажурна, доступна у сваком тренутку, њена израда се „преноси“ на људе који реално обављају тај посао. – С. Буђелан: Трошкови управљања документацијом система квалитета су значајна ставка, па је веома пожељно и корисно прећи на електронски начин

Басенски сручњациРТБ. – Применом овог програма документација се више не би радила „острвски“ (свако своју), него би се информациони систем централизовао. Прецизније, она би била лоцирана на једном месту и сваки корисник би радио, користио и управљао својом документацијом. Предности његове примене за све, па и за РТБ Бор, јесу вишеструке – документација је ажурна, доступна у сваком тренутку, њена израда се „преноси“ на људе који реално обављају тај посао, а не као досад да имамо раштркане папире и једну групу људи која ради комплетну документацију. Њиме, такође, омогућавамо да она настаје на месту где се то знање и налази. Добра страна софтвера је и поспешивање размене информација и знања, што повећава крајњи синергијски ефекат, јер ћемо сада знати и како они други раде. Осим документације (говори о томе како радимо), овим програмом покушавамо да имплементирамо и „праћење“ записа (шта смо урадили по договору) и исправљамо грешке уколико их има. Идеја система квалитета јесте управо стално побољшање, пошто конкуренција не седи скрштених руку, па не можемо ни ми.
Владимир НедићОво је, између осталог, истакао предавач Владимир Недић, из крагујевачке фирме „Два С“, на једнодневној обуци за примену програма „Q-doc“ – електронско управљање документацијом система квалитета која је, петог октобра на Техничком факултету, организована за запослене у РТБ-у Бор. Њоме су била обухваћена 64 басенска стручњака (32 из ТИР-а, 26 из РББ-а и шест из РБМ-а). Овај вид едукације кадрова је трећи у серији овогодишњих (лане су, такође, организована три) и једна од обавеза Басена која проистиче из уговора о реализацији Пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине.
Славиша Буђелан, помоћник директора ТИР-а за квалитет, најпре је подсетио да је досадашњи начин управљања документима путем контролисаних копија (тзв. хард документи) и вођења листе дистрибуција у великој мери отежавао рад са документима система квалитета, што је посебно изражено у предузећима која су организационо дислоцирана на више различитих места. Електронско управљање документима, са јасно дефинисаним процедурама, овлашћењима и начином приступа, много је брже и ефикасније, нарочито у области њихове измене.
Славиша БуђеланОсим тога, трошкови управљања документацијом система квалитета су значајна ставка, па је из свих наведених разлога веома пожељно и корисно прећи на електронски начин. Постојећа инфраструктура информатичке мреже, пре свега у ТИР-у (уз мања дотеривања), то дозвољава, док ће мрежа за РББ и РБМ бити успостављена путем е-мајлова коришћењем поштанских веза. Циљ програма за управљање документационим центром Q-доц јесте да омогући ефикасно праћење и управљање документима система квалитета и стандардизовану техничку обраду докумената, што је од изузетног значаја за пословни систем, како у фази увођења тако и касније приликом његовог даљег унапређивања – нагласио је Буђелан.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…