Почетак Актуелно РТБ Бор: Одговор Драгану Ђиласу

РТБ Бор: Одговор Драгану Ђиласу

4 друго читање
1
0
873

Председнику Демократске странке
Драгану Ђиласу

 

Господине Ђилас,

Овога пута нећемо нашироко образлагати шта је Рударско-топионичарски басен Бор и колико је ова компанија важна за Бор, Тимочку Крајину, али и за целу Србију јер сте о томе могли да читате пре два месеца. Тада смо Вам објаснили неке чињенице везане за највећи еколошки пројекат у Србији – реконструкцију топионице и изградњу фабрике супорне киселине у Бору. Надамо се да сте после тога схватили да новац намењен изградњи нове топионице није новац пореских обвезника. Но, очито је, с обзиром на Вашу изајву у „Кажипрсту“, опет везану за РТБ Бор, да су Вам потребне и информације о томе колико она кошта. У реду је Ваша знатижеља, али знајте да то никада и није била тајна. Могли сте о томе да се информишете и у медијима, ако већ Ваше партијске колеге нису хтеле да Вам помогну у припреми за наступ.
Дакле, вредност нове топионице и фабрике сумпорне киселине које се граде у Бору је 265 милиона евра, а не 400 милиона, како Ви не трепнувши рекосте у емисији. Е, сад би било лепо да и Ви почастите нас и све грађане Србије информацијом о томе колико заправо кошта Мост на Ади. Не сећамо се да сте, осим нагађања у медијима да је реч о „болиглава износу“, икада јавности рекли колико престоницу и грађане Србије кошта та инвестиција.
Даље, рекосте „да директор РТБ-а дели плате 60 хиљада динара, а уплаћује порез и доприносе на минималац“?!? Не, уважени господине Ђилас! Па, цела Србија зна тај податак. Просечна плата у РТБ-у се врло често помиње у јавности (а како и не би када је реч о износу за поштовање), па делује врло неозбиљно да лидер једне од водећих странака у земљи не зна оно што већина зна. Зато, знајте да је просечна плата у РТБ-у 70 хиљада динара (редовно је прима 5.020 запослених) и да РТБ Бор све порезе и доприносе држави редовно плаћа и месечно за ту обавезу издваја 2,4 милиона евра, односно око 264 милиона динара. Дакле, господине Ђилас, РТБ Бор је по основу пореза држави прошле године платио 3,168 милијарди динара! Поред тога што редовно исплаћује зараде, РТБ Бор је компанија која редовно плаћа и немале трошкове за електричну енергију (2,3 милиона евра месечно) и остале енергенте (примера ради за нафту месечно издваја три милиона евра). Да ли овим подацима треба да додамо и то да је РТБ Бор Група прошле, као и претходне две године, пословала позитивно и, на пример, 2012. годину завршила са добтиком из текућег пословања од 55.993.000 америчких долара, односно забележила плус од 5,5 милијарди динара?
Последње обраћање Вама завршили смо тако што смо Вас замолили, пошто сте лидер странке коју уважавамо и ценимо, да, када и ако следећи пут говорите о РТБ-у Бор, јавности предочавате чињенице. Верујемо да поновно изношење неистина у јавност није намерно, већ немарно. Немарно од стране Ваших страначких колега из Бора, да се разумемо. Зато Вам још једном саветујемо, ради Вашег угледа у јавности, да се наредни пут темељно припремите за наступ у медијима како би Вас грађани Бора и Тимочке Крајине посматрали као озбиљног политичара.
С поштовањем, Служба РТБ-а Бор за односе с јавношћу

Горица Тончев Василић

У Бору, 27.5.2013.год.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  27. маја 2013. у 18:51

  Djilas opet govori o RTB-u. Neka navede ime coveka iz DS u Boru, koji mu daje lazne podatke o RTB-u (investicije, porezi). Zasto prvo ne proveri podatke o RTB-u, pre nego sto ih iznese javno na B92?
  U vreme velikih nemira u Beogradu krajem 1996. RTS je pozvao u studio pok. Milosevica i predstavnike studenata Djilasa i Cedu Jovanovica. Toliko su ismejali Milosevica, da mi nije bilo jasno sto se ne prekida emitovanje. Posto ih niko nije prebio ili ubio sledecih dana, dosao sam jos tada do zakljucka da su njih dvojica ubaceni, odlicno placeni, saradnici tadasnje Drzavne bezbednosti. I danas to isto mislim, ali mi je jasno da su takvi i mnogi drugi zivi i mrtvi celnici DOS-a.
  Odslusao sam emisiju „Kaziprst“. Svo vreme je Djilas napadao Dinkica, povremeno i Velju Ilica, ali je vise puta ponudio politicku saradnju Vucicu. Do pre nekoliko meseci bio sam ubedjen da je Mira Markovic pravi pobednik, a ne ocerupani DOS. Da ce Vucic i Dacic raskinuti sve odnose sa EU i ubrzano prevesti Srbiju u rusku sferu uticaja. Medjutim, sada sam ubedjen da je prof. Markovic pravi pobednik. Njegova ideja o visepartijskom pluralizmu iz 1988. ponovo dolazi do izrazaja. Nova nezvanicna koalicija (Vucic, Djilas) zeli da prigrabi svu vlast. Da eliminise Dinkica, Vuka i Velju Ilica iz politike, a da od udbasa Dacica i Cede Jovanovica napravi „konstruktivnu opoziciju“.
  Boza Bogdanovic, p.preds. OO DS u Boru 1992-94, a kasnije clan GO DC od osnivanja stranke do 2004. godine

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …