Почетак Актуелно РТБ Бор побољшава услове за већу производњу

РТБ Бор побољшава услове за већу производњу

4 друго читање
0
0
1,042

 Оптимизам на „Церову“

 

Површински коп „Церово“ оправдао поновно отварање. – У јуну стиже нова механизација: багер, булдозер, бушилица и два камиона. – Од септембра почиње раскривање лежишта „Цементација 2“ да би се до руде стигло 2014. године
РТБ Бор побољшава услове за већу производњуКОП „ЦЕРОВО“
. – Судећи по пословним резултатима у прошлој и почетком ове године, површински коп „Церово-Цементација 1“ оправдао је поновно отварање, па запослени са оптимизмом очекују крај ове и почетак пословне 2014. године када ће отпочети производња и на површинском копу „Церово-Цементација 2“.
Прошле године рудари „Церова“ произвели су незнатно мање руде од плана јер су флотери толику количину руде могли да прераде, али је зато план ископина пребачен за 17 процената. У јануару ове године били су врло близу планираним количинама ископина, али је тај мали заостатак за планом у фебруару надокнађен.
РТБ Бор побољшава услове за већу производњуПовршински коп „Церово“ има специфичне услове за производњу највише због транспортних путева са глинастом подлогом, поготово када падају киша или снег, али и због честог премештања багера са руде на јаловину и обрнуто. Све то утиче на мање временско искоришћење транспортне механизације од уобичајеног. Очекујемо да у јуну добијемо нови хидраулични „комацу“ багер, булдозер, бушилицу и два камиона носивости по 136 тона. То ће побољшати временско искоришћење, а већ у септембру почећемо и раскривање површинског копа „Церово-Цементација 2“ – објашњава технички директор „Церова“ Предраг Голубовић.
Ове године рудари на површинском копу планирају да дају 7.400.000 тона ископина, четири и по милиона тона раскривке и 2.900.000 тона руде са 0,233 посто бакра у руди, па се очекује производња 6.619 тона бакра у концентрату.
РТБ Бор побољшава услове за већу производњуСтворили смо неопходне услове да у наредном периоду с правом очекујемо повећање производње. На коти 455 скинули смо 530 хиљада тона раскривке и тако решили велики проблем: скратили смо транспортни пут багера, па је временско искоришћење транспортне механизације повећано – истиче Голубовић.
Када у јуну стигне нова механизација, од септембра ће почети раскривање лежишта „Церово-Цементација 2“ да би се до руде бакра стигло 2014. године. Да би се дошло до руде, треба откопати 810 хиљада тона раскривке. У првој фази производње на „Цементацији 2“ очекује се 6.700.000 тона руде са просечним садржајем 0,4 посто бакра.
Са новом механизацијом и њеним већим временским искоришћењем имаћемо све неопходне услове за несметано испуњење производних планова – оптимистички закључује технички руководилац површинског копа „Церово“ Предраг Голубовић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…