Почетак Екологија РТБ Бор санира јаловиште у Крупњу

РТБ Бор санира јаловиште у Крупњу

2 друго читање
0
0
713

 

Радници и механизација Рударско-топионичарског басена Бор од среде (5. новембра) ангажовани су на санацији оштећеног јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у Костајнику код Крупња. За прву фазу санације јаловишта само за материјал (бетон, арматура, цеви…) планирано је 16 милиона динара из републичког буџета, а радове бесплатно изводи РТБ Бор који, као државно предузеће, ради по налогу Владе Републике Србије која је обећала мештанима да ће санирати последице загађења земљишта и водотокова у том крају. Према плану, посао ће бити завршен за 30 до 40 дана.
Брану јаловишта рудника “Столице” оштетила је мајска поплава. Одмах по оштећењу интервентна екипа из Бора привремено је санирала настало оштећење, али и због немара и неодговорног понашања власника тешки метали из јаловишта доспели су у реке Јадар и Дрину. Повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву. Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума.

Санација оштећеног јаловишта некадашњег рудника “Столице”, који је део концерна “Фармаком” у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића, биће обављена у две фазе. У првој фази ( до почетка зиме) биће заустављено отицање материјала из јаловишта у реку и даље уливање тешких метала у водотокове.
Наш циљ, на коме сада радимо, јесте да се дренажним каналима покупи сва вода из јаловишта и да се на излазу направи систем брана са филтерима за пречишћавање, што је само привремено решење да се презими и прекине одлив штетних материјала са јаловишта. Друга фаза санације јаловишта рудника “Столице” подразумева пројектовање, израду комплетне техничке документације и извођење радова ради трајне санације јаловишта у Костајнику. Завршетак радова планиран је у првој половини идуће године – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и за заштиту од пожара.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…