Почетак Актуелно РТБ Бор за 11 месеци продао у иностранству непуних 30 хиљада тона бакра

РТБ Бор за 11 месеци продао у иностранству непуних 30 хиљада тона бакра

1 друго читање
0
2
606
РТБ Бор за 11 месеци продао у иностранству непуних 30 хиљада тона бакра

Извоз вредан 193,6 милиона долара

Само од продаје бакра РТБ за 11 месеци приходовао 188,3 милиона долара. Од остале робе – сребра, платине, паладијума, селена, плавог камена и сумпорне киселине – зарадио још 5,3 милиона долара. – Извоз у новембру износио 17,46 милиона долара
РТБ Бор за 11 месеци продао у иностранству непуних 30 хиљада тона бакраРТБ
. – Вредност извоза Рударско-топионичарског басена Бор током 11 месеци ове године била је 193,6 милиона долара. Највише девиза дошло му је од продаје 28.820 тона бакра на страном тржишту, па је само промет „црвеног метала“ са иностранством износио 188,3 милиона долара. Остала роба – сребро, платина, паладијум, селен, плави камен и сумпорна киселина – продата у иностранству за 11 месеци вредела је 5,3 милиона долара.
Борски бакар је у овом периоду продаван у Немачкој, Хрватској, Бугарској, Турској, Италији и Грчкој, а у последњих неколико месеци извезено је и 2.340 тона у Кину. Великој Британији и Швајцарској је за 11 месеци испоручено 2,6 тона сребра, а исто одредиште имали су и платина и паладијум. Селен из Бора је продаван у Пољској и Холандији, плави камен у Турској, Пољској, Мађарској и БиХ, док је сумпорна киселина прелазила границе наше земље са Румунијом, Грчком Бугарском, Хрватском и Босном.
Само у новембру, вредност извоза РТБ-а Бор била је 17,46 милиона долара и тада је страном тржишту испоручено 2.813 тона бакра, четири тоне селена, 110 тона плавог камена и две хиљаде тона сумпорне киселине.
РТБ Бор се налази у „златној средини“ на листи највећих извозника Србије и ове године је, у односу на прошлу, извоз за 11 месеци побољшао за седам одсто. Вредност прошлогодишње продаје робе у иностранству је у истом периоду 2017. била 180,3 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Погледајте и

Борски средњошколци заинтересовани за језик, културу и обичаје у Кини

波尔市中学生对中国语言及文化表现出极大兴趣 塞紫铜为汉语爱好者提供交流平台 Компанија гимназијалцима обезбедила платформу за уче…