Почетак Корпоративна одговорност Изградили седам брана

Изградили седам брана

3 друго читање
0
0
842

РТБ завршио прву фазу санације јаловишта у Костајнику

 

Дванаест радника РТБ-а Бор, са дугогодишњим искуством са борских и мајданпечких јаловишта, за рекордно време урадили су 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и бујичних вода, једну заштитну брану од бујичних вода, једну бетонску брану за прихват и одвод сталних и бујичних вода и пет великих брана са геотекстилом и сламом за филтрирање вода из самог јаловишта. – Од стања на терену у наредних десетак дана зависи да ли ће бити потребне евентуалне поправке да би се коначно пустила бистра вода у Костајничку реку
КОСТАЈНИК (код Крупња)
. – За непун месец дана, много пре рока, радници Рударско-топионичарског басена Бор завршили су прву фазу санације у поплавама оштећеног јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у Костајнику код Крупња. За рекордно време урадили су 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и бујичних вода, једну заштитну брану од бујичних вода, једну бетонску брану за прихват и одвод сталних и бујичних вода и пет великих брана са геотекстилом и сламом за филтрирање вода из самог јаловишта.
У наредних десетак дана стално ћемо пратити и анализирати постојеће стање на терену. У складу са добијеним резултатима обавиће се евентуалне додатне поправке да би се коначно пустила бистра вода у Костајничку реку – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и за заштиту од пожара.

Време је било лепо и ишло нам је на руку. Нас 12 радника РТБ-а, са дугогодишњим искуством са наших јаловишта, радили смо нашом механизацијом као уиграна екипа. Добро смо сарађивали са нашим домаћинима и све смо завршили према плану – каже искусни борски флотер Зарије Ристић.
Имали смо коректну сарадњу са локалном самоуправом у Крупњу и са нашим домаћинима. Добро смо сарађивали и са јавним предузећима, а међу њима се издвајају “Пут” Крупањ и Шумско предузеће “Борања” из Крупња – истиче Саша Перишић.
Да подсетимо: брану јаловишта рудника “Столице” оштетила је велика мајска поплава. Одмах по оштећењу интервентна екипа из Бора привремено је санирала настало оштећење, али због немара и неодговорног понашања власника тешки метали из јаловишта доспели су у реке Јадар и Дрину. Повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву. Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показивали су високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума. Санација оштећеног јаловишта некадашњег рудника “Столице биће обављена у две фазе. У првој фази заустављено је отицање материјала из јаловишта у реку и даље уливање тешких метала у водотокове. Друга фаза подразумева пројектовање, израду комплетне техничке документације и извођење радова ради трајне санације јаловишта у Костајнику. Завршетак радова планиран је у првој половини идуће године.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…