Почетак Актуелно РТБ испуњава и последњу обавезу из УППР-а у овој години

РТБ испуњава и последњу обавезу из УППР-а у овој години

7 друго читање
0
0
801

Тендер за професионални менаџмент расписује се 29. децембра

Двадесет одсто већа производња бакра у овој години и плус из текућег пословања од осам милиона долара допринели да РТБ може редовно и у целости да испуњава све обавезе из УППР-а. – Б. Спасковски: Тендер за избор професионалног менаџмента биће расписан у четвртак, 29. децембра, и то је последња обавеза РТБ-а у овој години која је предвиђена УППР-ом
РТБ
. – И поред објективних тешкоћа у којима се радило (ледена киша у Мајданпеку, пожар у новој фабрици сумпорне киселине, пад цене бакра на светском тржишту), РТБ Бор је остварио позитивне пословне резултате у 2016. години. Оперативни трошкови пословања су му за око осам милиона долара нижи од прихода и продаје производа, дакле остварена је добит из текућег пословања, без амортизације. План производње бакра у 2016. је испуњен, а укупна продукција је чак 20 одсто већа него што је то било у 2015. години. Ове године прерађено је 326.400 тона концентрата бакра и произведено укупно 64.146 тона катодног бакра, 805 килограма злата, 11 и по тона сребра и 300.000 тона сумпорне киселине.
Због таквих резултата РТБ је у стању да измирује све обавезе преузете из Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) који је прошлог месеца потврђен у Привредном апелационом суду у Београду. Плаћене су све обавезе за јавне приходе (рудна рента, еколошка такса, приходи локалним самоуправама Бора и Мајданпека), а редовно се, поред зарада и текућих обавеза добављачима, измирује и рата кредита узетог од канадске ЕДЦ банке за изградњу нове топионице у Бору. Од обавеза преузетих из УППР-а остало нам је да у овој години објавимо тендер за професионални менаџмент, и то ћемо урадити у четвртак, 29. децембра, али и наставити да испуњавамо остале обавезе. Јер, потврда УППР-а у београдском Апелационом суду обавезује нас да све што налаже овај правно-економски документ и извршимо јер су РТБ-у Бор, у време реализације УППР-а, дугови отпуштени, а не отписани. Неиспуњење било које обавезе одвело би РТБ Бор у стечај, а то не смемо дозволити – изјавио је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
У прилог тој тврдњи Спасковски каже да су прогнозе пословања РТБ-а Бор у наредној години повољније јер су са просечном ценом бакра од 5.500 долара за тону резултати из текућег пословања позитивни, а планирана добит РТБ-а, са амортизацијом, у 2017. години 50 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …