Почетак Синдикална страна РТБ може и треба да живи

РТБ може и треба да живи

5 друго читање
0
0
863
Јадран Поповић и Драган Алексић

Имамо разлога да славимо – све већу производњу, солидне зараде, регрес и топли оброк, обновљену механизацију у рударству, реконструкцију топионице и изградњу нове фабрике сумпорне киселине – изјавио челник басенских „самосталних”. – Заслуге за то, пре свега, припадају Влади, пословодству РТБ-а, радницима, а део доприноса дао је и Самостални синдикат. – Не желимо да уђемо у било какву трансформацију док се не потпише документ који ће заштитити све запослене, њихов радни стаж, личне дохотке, пошто статусна промена предузећа може да траје један дан, а може и шест месеци – поручио Алексић.

Јадран Поповић и Драган Алексић
Јадран Поповић и Драган Алексић
– Свим запосленима у Рударско-топионичарском басену Бор честитам Дан компаније, а за њихов добар материјални положај, наравно, треба да се побринемо ми у синдикату. И свим рударима Србије, посебно Бора и Мајданпека, честитам њихов празник. Уз традиционални поздрав „Срећно”, желим да их срећа прати, и у породици и на послу, јер раде у врло тешким условима.
Овим лепим жељама Драган Алексић, председник ЈСО Самосталног синдиката Басена, почео је традиционалну конференцију за новинаре, одржану трећег, а поводом шестог августа – Дана РТБ-а и Дана рудара Србије.
– Сада имамо разлога за славље зато што смо до само пре неколико година имали врло ниске зараде са три месеца кашњења, скоро уништену и утоварну и транспортну механизацију, капацитете за прераду на ивици издржљивости, малу производњу, а пратила нас је и ниска цена бакра на светском тржишту. Све то „зачинили” су и неки људи у РТБ-у, граду, а и Синдикату, који су се здушно залагали да не буде јединства, да предузеће „оде на добош” и буде у рукама неких који нису били вредни ни помена о приватизацији а камоли о куповини РТБ-а. Срећан сам, јер
је време показало да нису били у праву и да ова компанија може и треба да живи. Сада имамо све већу производњу, солидне зараде, регрес и
топли оброк, обновљену механизацију у рударству, реконструкцију топионице и изградњу нове фабрике сумпорне киселине. За то је, пре свега, заслужна Влада Републике Србије, пословодство РТБ-а, запослени, а део доприноса дао је и Самостални синдикат. Басен је друштвено одговорна
компанија и то у синдикату морамо да знамо и – знамо! Не можемо бити против да се обнавља град, помаже јавним предузећима, локалној самоуправи, свима у граду којима је помоћ потребна. Наравно, знамо и да је то можда на уштрб неких наших привилегија које се тичу зарада.
Међутим, и ми у синдикату смо друштвено одговорни. Апеловао бих и на локалну самоуправу, сва мала и средња предузећа, државна, приватна да и она, у складу са својим могућностима, дају допринос граду – истакао је Алексић.
Челник басенских „самосталних” се потом осврнуо на предстојеће активности, наглашавајући да ће ова година бити врло тешка, али и да је Самостални синдикат спреман за то.
-Приводи се крају израда колективних уговора у зависним предузећима који су за нас и све раднике нека врста статута. То морамо да завршимо до краја, јер нам предстоји и трансфорамција РТБ-а, која неће бити нимало наивна, и тога смо свесни. Актом, који ће потписати најпре републичка влада а после и пословодство, морамо комплетно да заштитимо све запослене, њихов радни стаж, личне дохотке, пошто статусна промена може да траје један дан, а може и шест месеци. Направили смо тај споразум и не желимо да уђемо у било какву трансформацију док се такав документ не потпише. Још увек нисмо добили оно што смо тражили од Министарства рада и социјалне политике, а односи се на Закон о пензијско инвалидском осигурању. Познато је да имамо много радника – рудара који, упркос пуном радном стажу, не могу да оду у пензију зато што немају довољно година – закључио је Алексић.
На крају је апеловао на све одговорне да се људима који живе у Самачком хотелу укључи струја која је недавно „исечена”.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…