Почетак Актуелно РТБ отворио врата Пољацима за пословање на Балкану

РТБ отворио врата Пољацима за пословање на Балкану

6 друго читање
1
0
938

 Договорена сарадња у набавци експлозива

 

РТБ је највећа и најперспективнија фирма на Балкану, па је велики изазов радити са њом, а документ који смо потписали отвара нам могућност за покретање производње у Србији. Због тога потврђујем да ћемо следеће године у Бољевцу изградити фабрику експлозива у коју ћемо за почетак уложити не мање од четири милиона евра и упослити 50 људи, рекао генерални директор „Нитроерга“ Јозеф Дулиан. – Б. Спасковски: Посао са пољском компанијом РТБ-у доноси сигурност у снабдевању експлозивом, а Бољевцу нова радна места и зато ми је посебно драго што ће фабрика бити отворена баш тамо
РТБ отворио врата Пољацима за пословање на БалкануБЕОГРАД
. – Челни људи РТБ-а Бор и пољског „Нитроерга“, Благоје Спасковски и Јозеф Дулиан, потписали су (25. новембра) у Београду писмо намере о сарадњи у области набавке експлозивних материјала, минерских средстава и пумпаних експлозива, а тим чином, како се чуло, званично је означен почетак пословања Пољске на Балкану.
РТБ отворио врата Пољацима за пословање на БалкануРТБ је, по нашој оцени, највећа и најперспективнија фирма на Балкану, па је велики изазов радити са њом – рекао је генерални директор пољског „Нитроерга“, компаније која послује у саставу концерна КГХМ. – Пре годину дана добили смо уверавања од конзула у Катовицама да ће Пољска на најбољи могући начин почети пословање у Србији уколико оствари сарадњу са „Бором“ јер одатле најефикасније може започети експанзију на цео Балкан. Документ који смо потписали са РТБ-ом отвара врата и за покретање производње у Србији, па овим путем потврђујем да ћемо следеће године у Бољевцу изградити фабрику експлозива у коју ћемо за почетак уложити не мање од четири милиона евра и упослити 50 људи. Планирамо да се одатле, уз помоћ наших српских колега, повежемо са тржиштем на Косову, у Македонији, Црној Гори и Албанији, и у некој каснијој фази запослимо у Бољевцу до 100 људи – изјавио је Дулиан.
РТБ отворио врата Пољацима за пословање на БалкануПосао са пољском компанијом РТБ-у доноси сигурност у снабдевању експлозивом, а Бољевцу нова радна места и зато ми је посебно драго што ће фабрика бити отворена баш тамо. Чињеница је да је Бољевац центар великих налазишта висококвалитетног угља јер су у околини Влашко Поље, Ртањ, Соко Бања, Аврамица, Боговина, па је идеја била да се фабрика нађе у средини свих налазишта – и бакарне руде и угља – казао је Благоје Спасковски.
Пољски „Нитроерг“ ће, према речима првог човека ове компаније, захваљујући сарадњи са Басеном који годишње троши око девет хиљада тона експлозива, у Србији увести најмодерније технолгоије које се односе на овај материјал. – РТБ од нас тражи висок квалитет, а ми то можемо да испунимо. Уговор о снабдевању потписаћемо у јануару следеће године, а онда имамо рок осам месеци да припремимо све што је неопходно за покретање производње ескплозива у Бољевцу – истакао је Дулиан.
РТБ отворио врата Пољацима за пословање на БалкануПољска је у тзв. инвестициону мисију у Србији дошла предвођена војводом Шљонским Зигмундом Лукашчеком и конзулом Републике Србије у Катовицама Ранком Томовићем. Привредну делегацију чинило је 18 еминентних пољских компанија које послују у области рударства, а билатералне разговоре водио је државни секретар Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Дејан Поповић који је, између осталог, рекао: – Србија до 2030. године очекује највећи развој у области енергетике, а да би он био и остварен, морамо озбиљно развити и рударство. Зато ми је драго што је толико компанија препознало да је сарадња Пољске и Србије на тим пољима могућа.
РТБ отворио врата Пољацима за пословање на БалкануО потенцијалном партнерству пољског концерна КГХМ са РТБ-ом Бор, о чему сведочи чињеница да је четврти светски произвођач бакра својевремено, 2006. године, откупио тендерску документацију борске компаније у оквиру првог покушаја њене приватизације, генерални директор Благоје Спасковски је рекао: – Истина је да ми нећемо имати довољно капитала да сами отворимо и покренемо све што треба и све што постоји у околини Бора. Ето, дакле, простора, да се у том делу, независно од РТБ-а, нађу два партнера и заједно крену у све активности за повећање производње бакра на овим просторима. Интерес, у сваком случају, мора бити обостран да би се посао остварио или отворио нови рудник, а договори о томе очекују нас наредне године. У сваком случају, интересовање ове компаније за сарадњу са РТБ-ом импонује јер је Пољска земља са изузетно развијеним рударством. Осетили су да је Србија земља са великим потенцијалом у овој области, а чињеница је да нема бољег нето девизног прилива од онога који донесе све оно што се ископа из земље, било да је реч о бакру, угљу или нафти. О томе сведочи податак да је, рецимо, након НИС-а и Петрохемије, РТБ Бор трећи највећи нето извозник у земљи, а чак може да се каже и највећи домаћи пошто су све друге фирме у власништву страног капитала.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. SM

    29. новембра 2013. у 14:24

    Dobra vest za borsko rudarstvo, uspostavićemo sardnju sa jednom veoma respektabilnom kompanijom u oblasti proizvodnje bakra. Nitroerg je jedna od kompanija u satavu KGHM- a, i ona snabdeva njihove rudnike eksplozivom najnovije generacije koji je energetski znatno efikasniji nego eksplozivi koje sada koristi RTB Bor. Dobro je i ako dođe do saradnje sa KGHM-om u oblasti razvoja i investicija u rudarstvu i metalurgiji. To bi svakako moglo da obezbedi neophodna sredstva za završetak sadašnjih investicionih zahvata: Topionica, flotacije , jama u Boru i dr. Ostaje nam jedino da se nadamo da će to i da se desi, jer svi drugi izvori finansiranja očigledno su malaksali, stiče se utisak i presahli, a fali nam najmanje 200 miliona dolara. Nije malo.

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …