Почетак Корпоративна одговорност РТБ помогао ИПМ-у повољном испоруком бакра и сребра

РТБ помогао ИПМ-у повољном испоруком бакра и сребра

4 друго читање
1
0
843
РТБ помогао ИПМ-у повољном испоруком бакра и сребра

Подстицај оживљавању производње

 

Подршка руководству „Индустрије за прераду метала Мајданпек“ је у складу са политиком Владе Републике Србије да се покрену прерађивачки капацитети. – Као предузеће у реструктурирању „ИПМ“ је без могућности да се кредитно задужи и улаже у производњу

РТБ помогао ИПМ-у повољном испоруком бакра и сребраМАЈДАНПЕК. – Најдиректније реализујући препоруку Владе Републике Србије о потреби оживљавања прерађивачке индустрије и покретања њених капацитета, Рударско-топионичарски басен Бор је позитивно одговорио на молбу пословодства мајданпечке Индустрије за прераду метала („ИПМ“) да им се помогне. Из РТБ-а је у „Златару“ почетком октобра стигло 17 килограма сребра и тона бакра који би требало да оживе производњу овог предузећа у реструктурирању. У складу са претходно потписаним уговором, РТБ Бор је под повољнијим условима од тржишних – одложено плаћање на три месеца – мајданпечкој Индустрији за прераду метала испоручио ову количину метала ради активирања производње и подизања промета.
Очекујемо да се ова политика помоћи „ИПМ-у“ од стране РТБ-а и државе настави, а да ћемо из месеца у месец повећавати производњу и тиме постићи бољу позицију на тржишту. То би нам омогућило стабилније пословање и раст производње – речи су којима је пристизање ове помоћи прокоментарисао Синиша Јеврић, директор „ИПМ-а Мајданпек“, а потом се захвалио на разумевању Рударско- топионичарском басену Бор, менаџменту и генералном директору Благоју Спасковском, баш као и Влади Републике Србије:
Синиша ЈеврићУ тренутку када „ИПМ“ не располаже слободним финансијским средствима нити постоји могућност да се као предузеће у реструктурирању задужи, узме кредит, свака количина материјала је значајна. Практично, наше „Велико сребро“ већ дуже време не ради због недостатка репроматеријала. Овим материјалом ћемо покренути производњу у том погону и направити производе којима ћемо напунити продајне објекте да не изгледају пусто. Истовремено, од сребра ћемо направити накит, а део пустити у производњу лемова и сребрне жице чиме ћемо на неки начин покренути одређене производне погоне који су стајали.
За оне којима није јасно на који начин ће помоћ у бакру подстаћи производњу у овом предузећу, директор Јеврић је подсетио:
„Златара Мајданпек“ користи месингане лимове, а како их РТБ Бор не производи, бакар ћемо употребити да од њега направимо те лимове. Они се користе у производњи „Великог сребра“, у „Мегапласту“, а и сама „Златара“ користи одређену количину чистог бакра у процесу рафинације.
Мајданпечки златари су сада на потезу. Повећање производње би требало да уследи већ наредних месеци.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Један коментар

  1. Slobodan Radulović

    8. октобра 2012. у 16:43

    Ovo je dobar potez Vlade i menadžmenta RTB-a Bor, jer se ulažu sredstva i napori da se razviju prerađivački kapaciteti, koji će omogućiti viši stepen obrade osnovnih proizvoda RTB-a – bakra i zlata i tako povećaju prihodi i podigne ukupni ugled države Srbije, koja jedina u regionu ima zlatnu podlogu za očuvanje stabilnosti svoje valute, dok su svi ostali svoje valute vezali za evro, koji sve više gubi trku u odnosu na porast vrednosti zlata na svetskim berzama.

    Ne treba zaboraviti da su nekadašnji srpski, ali i okupatorski vladari, često kovali metalni novac od metala bakra, srebra i zlata izvađenih sa ovih srpskih prostora.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…