Почетак Актуелно РТБ поправља пословање и ликвидност

РТБ поправља пословање и ликвидност

4 друго читање
0
0
945

 У дан се измирују све обавезе

Откако је УППР у децембру прошле године постао правоснажан за РТБ Бор, компанија је за четири месеца, поред уредног плаћања свих текућих обавеза из производног процеса, измирила и приоритетне у вредности од 54 милиона долара. – По основу обавеза из УППР-а за јавне приходе уплаћено је 490 милиона динара. Држави је, мимо тога, за рудну ренту од децембра прошле до априла ове године уплаћено 355 милиона динара, ЕПС-у је за струју плаћено милијарду и 859 милиона динара, а у буџет општина Бор и Мајданпек РТБ је укупно уплатио 67 милиона динара. – За добро пословање у првом кварталу ове године заслужна већа рударска производња, добар рад нове топионице, али и боља просечна цена бакра, која је виша од просечне у прошлој години за око 900 долара
РТБ
. – Изузетно тешка 2016. озбиљно је уздрмала темеље светског рударства због пада цене бакра, мањег раста БДП-а Кине, мање потражње за бакром и пада садржаја метала у руди. Сви ти поремећаји на светском тржишту нису мимоишли РТБ Бор, већ су га „снашле“ и додатне недаће проузрковане леденом кишом у Мајданпеку и пожаром у тек изграђеној фабрици сумпорне киселине. Ипак, у 2017. годину „ушао“ је са створеним предусловима за већу рударску производњу и бољи рад нове топионице. У првом кварталу ове године поправио је пословање и ликвидност, а то је оцена и Међународног монетарног фонда чији су представници, по речима државног секретара у Министарству привреде Милуна Тривунца, приликом последње ревизије истакли РТБ као пример побољшаног пословања.

РТБ Бор данас уредно измирује све немале текуће и обавезе које проистичу из УППР-а. Редовно се канадској ЕДЦ банци отплаћује рата кредита узетог за изградњу нове топионице, редовно се плаћају струја, рудна рента и обавезе према локалним самоуправама Бора и Мајданпека, а редовне су и плате за 4.900 радника. Од децембра прошле године, када је УППР за РТБ Бор постао правоснажан, компанија је за четири месеца, поред уредног плаћања свих текућих обавеза из производног процеса, измирила и приоритетне обавезе од 54 милиона долара! Само по основу обавеза из УППР-а за јавне приходе (рудна рента, еколошка такса, приходи локалним самоуправама Бора и Мајданпека), уплаћено је 490 милиона динара. Држави је, мимо тога, за рудну ренту од децембра прошле до априла ове године уплаћено 355 милиона динара, ЕПС-у је за струју плаћено милијарду и 859 милиона динара, а у буџет општина Бор и Мајданпек РТБ је укупно уплатио 67 милиона динара. У том периоду плаћене су и две рате кредита ЕДЦ банци, укупно 18 милиона долара, а девет и по милиона долара инвестирано је у опремање Рудника бакра Мајданпек, ремонт постројења нове металургије, кривељско јаловиште и колектор. За добро пословање у првом кварталу ове године заслужни су: већа рударска производња, добар рад нове топионице, али и боља просечна цена бакра, која је виша од просечне у прошлој години за око 900 долара. Рудари Бора и Мајданпека усталили су месечну производњу на 4.000 тона бакра у концентрату, а последњим ремонтом металуршких постројења, којим су коначно отклоњене све последице пожара из 2015., параметри рада нове металургије доведени су до оних који су дизајном утврђени, па је и искоришћење бакра које се данас постиже у складу са пројектованим и износи 98,5 процената.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …