Почетак Актуелно РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећа

РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећа

12 друго читање
3
0
1,209

Комбинат бакра спремно чека излазак из реструктурирања

РТБ Бор надлежним органима у законском року предао Унапред припремљени план реорганизације предузећа (УППР), документ који, уколико буде усвојен, овој компанији омогућава излазак из реструктурирања. – Б. Спасковски: УППР је не само прилика да се намире повериоци и реше вишедеценијски дугови, већ и да РТБ Бор настави да ради и да постане једна од водећих компанија у Србији. Чврсто верујемо да ће УППР бити усвојен и то због тога што овај документ показује, и доказује, опстанак РТБ-а Бор на тржишту, а и зато што стари повериоци његовом реализацијом могу да добију много више но што би добили у случају банкрота компаније. – Овим документом треба да се уреде сви историјски и текући односи са повериоцима чија потраживања постоје у евиденцијама зависних предузећа РТБ-а Бор на дан 31.12.2014., а ниједан поверилац није заборављен, изјавила заменица генералног директора РТБ-а за економска питања
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаРТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор налази се у завршној фази поступка реструктурирања, процеса који је у борској компанији трајао више од десет година (од 2004.), а уведен је као неминовност због нагомиланих дуговања компаније од 1960. до 2009. године. У том периоду, како је на конференцији за новинаре рекао генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, „историјски дуг“ Басена достигао је цифру од 700 милиона евра, а реч је о историјском наслеђу јер је у тој цифри, између осталог, садржана вредност старе топионице у Бору, која ће бити срушена ових дана.
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаУ тих 700 милиона евра дуга налази се и део који је уграђен у Ђердап, у пругу Бор-Мајданпек, у пут Бор-Параћин, у станове у којима Борани и Мајданпечани данас живе. Тај дуг, иако је у тренутку настанка сигурно имао своје оправдање, био је очигледно превелики баласт за производњу која је тада у комбинату бакра остваривана. Процес реструктурирања који је уведен 2004. године омогућио је РТБ-у заштиту од поверилаца и та дуговања су била блокирана. С обзиром на то да РТБ Бор последњих пет година послује позитивно, сматрали смо да је прави тренутак да се коначно реше све његове обавезе из прошлости, а уједно да се реши и правни статус компаније. РТБ Бор је, зато, поштујући одредбе Закона о приватизацији, надлежним органима у законском року предао Унапред припремљени план реорганизације предузећа (УППР), документ који, уколико буде усвојен, РТБ-у Бор омогућава излазак из реструктурирања. Јер, УППР је не само прилика да се намире повериоци и реше вишедеценијски дугови, већ и да РТБ Бор настави да ради и да постане једна од водећих компанија у Србији – рекао је Благоје Спасковски.
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаПоред поменутог позитивног пословања које РТБ Бор остварује у последњих пет година, борска компанија данас има редовну производњу, тржиште, а самим тим и извор финансирања. Компанија је, како каже њен први човек, способна да затвори цео репродукциони циклус јер јој укупан приход у наредним годинама, након што измири зараде запосленима, порезе, доприносе, ренте, трошкове репроматеријала, резервних делова, енергената и остале фиксне трошкове, обезбеђује новостворену вредност или добит из које ће се намиривати репрограмиране финансијске обавезе предвиђене УППР-ом, пре свега обавезе према комерцијалним повериоцима.
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаУППР-ом је предвиђена промена власништва над РТБ-ом Бор и конверзија дуга према држави у капитал државе. РТБ Бор ће постати државно предузеће уз потпуно оправдање јер му је основна делатност експлоатација минералног богатства (руде бакра, злата и сребра) – подвукао је Спасковски.
Привредном суду у Зајечару и двема државним комисијама предата су 31. марта четири УППР-а, за свако предузеће у оквиру РТБ Бор Групе посебно, додала је заменица генералног директора РТБ-а за економска питања Мирјана Антић. – У оквиру Закона о стечају реорганизација је посебна област и по тим прописима су документи и рађени. РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаУ исто време прати нас и Агенција за приватизацију, њој су такође достављена сва четири УППР-а, са свим прилозима који прате ове документе, пошто и она треба да се изјасни као надлежни орган за предузећа у реструктурирању, односно за предузећа која послују са претежно друштвеним капиталом. Суштина је да овим документом треба да се уреде сви историјски и текући односи са повериоцима чија потраживања постоје у евиденцијама зависних предузећа РТБ-а Бор на дан 31.12.2014. и да све повериоце, сагласно законским прописима, према врсти обавезе и другим критеријумима, разврстамо у тзв. класе поверилаца. У том послу помагала нам је консултантска кућа БДО тако да ниједан поверилац није заборављен, сви су евидентирани. Највећи повериоци су Агенција за осигурање допозита, где се налазе кредити Лондонског и Париског клуба поверилаца, банке у стечају, Фонд за развој и неколико комерцијалних поверилаца – нагласила је Антићева.
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаПред РТБ-ом Бор је сада поступак који ће водити надлежни суд у Зајечару, а компанија ће бити суочена са две могућности: једна је стечај и све што иде уз то (обустављање производње, престанак рада нове топионице, пет хиљада људи без посла). Друга могућност је да РТБ Бор настави да ради и да повериоце намири на начин који предвиђа управо УППР. Од већине поверилаца добијена је необавезујућа сагласност на предложени УППР и зато је он крајем марта предат суду на усвајање.
РТБ предао суду у Зајечару Унапред припремљени план реорганизације предузећаУППР, дакле, значи да ће РТБ Бор наставити да послује, сви његови пословни партнери и добављачи биће испоштовани, а из прихода које компанија остварује намириваће се стари повериоци и то на начин који предвиђа овај документ, односно на начин који су сами повериоци прихватили. Зато чврсто верујемо да ће УППР бити усвојен и то због тога што овај документ показује, и доказује, опстанак РТБ-а Бор на тржишту, а и зато што стари повериоци његовом реализацијом могу да добију много више но што би добили у случају банкрота компаније – закључио је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

3 Коментари

 1. Branislav Mihajlović

  16. априла 2015. у 16:37

  Rukovodstvo RTB Bor, uz punu podršku Aleksandra Vučića, podnelo je 31. marta Privrednom sudu u Zaječaru plan reorganizacije RTB Bor kroz stečajni postupak. Cilj im je da se na nezakonit način oslobode većeg dela dosadašnjeg duga od oko 700 miliona evra, da prikriju poslovanje u poslednjih 5 godine i da praktično prevare ljude kojima su dužni i nesmetano nastave da vode kompaniju u propast .

  Plan reorganizacije, kroz koju generalni direktor Blagoje Spaskovski i njegov tim nameravaju da sprovedu stečaj, je nezakonit jer ne zadovoljava ni minimum uslova koje postavlja Zakon o stečaju. Rukovodstvo RTB Bor nije popisalo svu imovinu, nije procenilo rezerve rude koje su najveća vrednost preduzeća, nisu popisana potraživanja, a nisu popisani sudski sporovi, posebno po tužbama radnika. Napravljen je potpuno nerealan plan poslovanja bez ikakvih informacija na osnovu kojih bi se moglo i približno zaključiti da je to uopšte moguće.

  Spaskovski, uz pomoć vlade Aleksandra Vučića, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje depozita, predlaže da se neobezbeđeni poverioci koji potražuju oko 360 miliona evra, odreknu 90 odsto glavnice duga i kamata, da bi nesmetano nastavio da pravi nove dugove. I te nove dugove RTB Bor plaćaće građani Srbije.

  Preko 170 radnika treba da se odreknu 90% svojih potraživanja iznad visine minimalca. Potraživanja bivših radnika, njih preko 500, kojima RTB godinama nije uplaćivao puni radni staž, uopšte nisu obuhvaćena planom. Sa druge strane, država treba da bez ikakvog otpisa duga, sačuva preko 150 miliona evra svojih potraživanja. Prevarni plan su podržali Fond za razvoj i Agencija za osiguranje depozita, a preko nje i Beogradska banka u stečaju i Jugobanka u stečaju, čime su direktno oštećeni i poverioci ovih banaka.

  Ovim komentarom upozoravam da su Spaskovski i njegovi ljudi do sada, pod patronatom partokratije, prvo Dinkića, a sada Aleksandra Vučića, napravili ogroman dug, vodili kompaniju u pogrešnom pravcu, trošili novac nenamenski, izvršili potpuno neisplativu i pogrešnu investiciju u novu topionicu čiji je trošak metalurške prerade preko 1750$/po toni proizvedenog bakra, dok je svetska tržišna cena ove prerade ispod 500$/po toni, 3 i po puta manje. Sve ovo je fatalno za RTB Bor, građane Bora i za samu Republiku. Plan reorganizacije je prevarni pokušaj da se sve to zataška i nastavi po starom za račun građana cele Srbije.

 2. dr Mile Bugarin

  16. априла 2015. у 18:05

  Kolega Mihajloviću, potpuno ste u pravu i mislim da bi, da ima pameti, najbolje bilo da UO RTB Bor Vas postavi za generalnog direktora.
  Prvo, imate jaku želju jer čitav radni vek sanjate o tome i zato, iako ste, vrstan, čuven stručnjak, niste prihvatili ni jednu od bezbroj ponuda velikih svetskih kompanija da pređete kod njih, već sedite u kancelariji i surfujete internetom evo već skoro deceniju.
  Ubeđen sam da ni nezasluženu platu sve to vreme niste želeli da podižete.
  I drugo, Vaši sjajni rezlultati iz recimo 2007-e kad ste bili pomoćnik direktora za podzemnu eksploataciju i ostvarili (dobro, u saradnji sa Megatrend doktorom, kolegom Dejanovskim koji je u to vreme bio pomoćnik direktora za proizvodnju) 48 milona dolara gubitka i izgubili samo jedan ljudski život, Vas potpuno kvalifikuju.
  Mislim da bi se i Megatrend magistar, kolega Dragan Grand Živković koji propada jer mu Blagoje ne daje bud zašto bakar kao što je radila Vaša ekipa saglasio.
  Penzioneri iz Ćirine kafane na čelu sa Žikom Fojdićem a i Ćira lično, takođe.

 3. admin

  16. априла 2015. у 20:39

  Poštovani doktori (ili ko ste već), obrisali smo vam po jedan komentar jer ste postali neozbiljni.
  Prepucavajte se na nekom drugom mestu.

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…