Почетак Актуелно РТБ применио Закон о умањењу нето прихода

РТБ применио Закон о умањењу нето прихода

2 друго читање
2
0
1,420

Запосленима опорезоване плате

 

Од басенских радника у републичку касу месечно ће убудуће одлазити 12,3 милиона динара. – Годишње ће, поред три милијарде 168 милиона динара, колико по основу пореза и доприноса на зараде редовно одлази у буџет Србије, из РТБ-а ићи и додатних 147,6 милиона динара по основу опорезованих нето плата већих од 60.000 динара
РТБ применио Закон о умањењу нето приходаРТБ
. –Басенским радницима чија је нето зарада већа од 60.000 динара децембарска плата (прва која се исплаћује у овој години) је опорезована пошто је од 1. јануара ове године на снази Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору, а и сва предузећа у саставу РТБ Бор Групе су у обавези да га примењују. Ставку „Буџет Републике – умањење“ на платној листи имају сви запослени са нето примањем већим од 60 хиљада динара, а износ који се издваја за републичку касу зависи од висине зараде јер се опорезује само део нето плате који премашује 60 хиљада.

Прописи
Нови законски прописи код обрачуна и исплате нето зарада од 1. јануара 2014. године „каче“ сва правна лица над којима Република Србија, аутономна покрајина, односно локална самоуправа има директну или индиректну контролу више од 50 одсто капитала или више од 50% гласова у органима управљања. Имајући у виду овакву квалификацију, предузећа из пословног система РТБ Бор Групе обавезна су да примењују Закон о умањењу нето прихода. Сходно томе, зависна предузећа Басена већ су пренела средства у буџет Србије: Рудници бакра Бор 5,33 милиона динара, ТИР 4,04 милиона динара, РБМ 2,03 милиона и Матично предузеће 940 хиљада динара.
Проста рачуница показује да су радници РТБ-а Бор 30. јануара (када је исплаћен други део зараде за децембар 2013.) помогли буџет Републике Србије са 12,3 милиона динара! Толико ће пара и надаље месечно одлазити у републичку касу директно из џепова запослених. Годишње, то је 147,6 милиона динара. Ако томе додамо и месечне обавезе компаније по основу пореза и доприноса у износу 264 милиона динара, које РТБ редовно измирује, математика каже да борска компанија само по основу ове две ставке месечно у буџет Србије уноси 276,3 милиона динара, односно годишње три милијарде 315,6 милиона динара и тиме значајно доприноси његовом уредном пуњењу.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

2 Коментари

  1. Aleksandar

    31. јануара 2014. у 16:11

    Znaci 14 000 po radniku.Nekome manje nekome vise.Nekome je zivot majka,nekome maceha.

  2. MIĆA ANGELOVSKI

    1. фебруара 2014. у 10:25

    Nikada se neto zarada nije ovako oporezivala, ovo je otimačina, gde su sindikati, niko nesme bez dozvole radnika da dira u neto zaradu!

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …