Почетак Актуелно РТБ званично добио сертификате за примену серије ISO стандарда

РТБ званично добио сертификате за примену серије ISO стандарда

18 друго читање
0
0
734

Да Басен послује још успешније

М. Антић: Надамо се да ћемо ово што смо формирали као документацију доследно примењивати у пракси и тиме, поред већ уведених техничких усавршавања у производњи, допринети побољшању перформанси и укупног имиџа РТБ-а. – В. Ћосовић: Басен Бор, као тржишно оријентисана компанија, мора да прати светске трендове и да иде у корак са највећима да би опстао у тржишној утакмици. – С. Буђелан: Ово је велико признање нашем тиму који је радио на овом пројекту у протекле три године

РТБ званично добио сертификате за примену серије ISO стандардаРТБ. – Владимир Ћосовић, директор Lloyd’s Register LRQA из Београда, данас је уручио Мирјани Антић, заменику генералног директора РТБ-а за економске послове, сертификате везане за примену стандарда ISO 9001 (потврда квалитета рада), ISO 14001 (заштита животне средине) и OHSAS 18001 (заштита безбедности и здравља радника). Након што се захвалила сарадницима на уложеном труду у заједничком послу („за нас је ово, по много чему, био мукотрпан посао јер је најпре требало променити размишљања у главама многих од нас, што је најтеже у увођењу било каквих новотарија“), Антићева је нагласила:
Ово је велики дан за РТБ јер смо, после нових техничких решења у металургији и у рударству (квалитетно флотирање), увели и стандарде интегрисаних система менаџмента (IMS). Тиме смо створили услове да се побољшају укупне перформансе РТБ-а који у својој 12. деценији рада добија још један знак да је дуговечна компанија која у наредном периоду треба да послује још успешније. Добијање сертификата значи и велику обавезу – морамо се понашати према правилима прописаних међународним стандардима понашања у свим областима, не само у производњи него и у пратећем делу пословања. Надамо се да ћемо ово што смо формирали као документацију доследно примењивати у пракси и тиме, поред већ уведених техничких усавршавања у производњи, допринети побољшању перформанси и укупног имиџа РТБ-а.

И Ћосовић се сложио са њеном оценом да је ово велики дан за Басен Бор који је „прешао дуг пут транзиције да би дошао до ових сертуфиката који су потврда великог рада тима људи, почев од руководства па до свих који су препознали значај подизања свести запослених у РТБ-у да схвате зашто је све ово важно „.
Када је реч о ISO 9001, Басен је препознат као компанија која производи анодни и катодни бакар, као и остале производе на највишем нивоу. Али, ово је још један разлог да се што више придржава стандарда које већ примењује унутар производних процеса. ISO 14001 је веома захтеван стандард и када се проверава да ли су испуњени услови за добијање сертификата, на терену морате да потврдите велики број параметара који показују да ли компанија заиста упавља свим овим процесима који се тичу ЗЖС. У то смо се уверили и разлика између онога што је било на почетку прошле године и сада је велика. Данас смо сведоци да нова топионица и технологија дају резултате које смо сви прижељкивали, као и да је ваздух у Бору чистији. РТБ је, такође, препознао значај људи који раде у њему и обратио посебну пажњу на OHSAS 18001 који потврђује да је компанија свесна свих ризика са којима се запослени суочавају сваког дана на послу и уредила начин како да управља тим ризицима да би било што мање нежељених догађаја.
Говорећи о важности ових стандарда, директор Lloyd’s Register LRQA из Београда, фирме која је проверавала и оцењивала њихову примену, је додао: – РТБ, као тржишно оријентисана компанија, мора да прати светске трендове које намећу највеће компаније и мора да иде у корак са њима да би опстао у тржишној утакмици. Пут до добијања ових сертификата је дуг и тежак, јер је потребно задовољити много ствари које стандарди намећу. Али, ово је нови почетак и велика обавеза људи који су у РТБ-у задужени за овај посао, и не само њих него и сваког радника – до оних извршних, оперативних у свакој организационој јединици. Свако мора преузети своју улогу и свој део одговорности, да би ови системи наставили да живе и да би, кроз њихову даљу примену, РТБ постао још бољи и ефективнији. Славиша Буђелан, представник руководства РТБ-а за интегрисане системе менаџмента (IMS), сматра да је ово велико признање радном тиму комбината бакра састављеном од представника свих његових организационих целина (Љиљана Јовановић, Слободанка Ристић и Драгана Танчић, представници руководства РББ-а, РБМ-а и ТИР-а за ИМС) и консултаната из борског ИРМ-а (Миладин Ђурић и Синиша Владимировић), који је у протекле три године радио на овом пројекту. – Овај пројекат је наставак наших обавеза (увођење интегрисаних система менаџмента у нову топионицу и фабрику сумпорне киселине) које је РТБ преузео потписивањем анекса Г уговора са СНЦ Лавалином. Међутим, пословодство Басена је ово препознало као добру ствар и одлучило да је примени у целој фирми. Најважније је да је документација (састоји се од 31 процедуре и седам заједничких упутстава, као и серије упутстава за рад који „прате“ ову документацију) „покрила“ све процесе у РТБ-у.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…