Почетак Актуелно Мајданпек Рудари Бора и Мајданпека надмашили себе, премашили план

Рудари Бора и Мајданпека надмашили себе, премашили план

2 друго читање
0
0
2,385

Мајска производња највећа у последњих 20 година

Последњи пут је у РТБ-у за месец дана произведено преко четири хиљаде тона бакра у концентрату још 1998. године! – У мају дато 4.336 тона бакра у концентрату, шест одсто више од плана и 20% више од прошлогодишњег учинка у истом месецу. – Резултат на раскривци чак 82 одсто бољи од остварења у мају прошле године. – Од почетка године произведено 17.780 тона бакра у концентрату
Рудари Бора и Мајданпека надмашили себе, премашили планРТБ
. – Рудари РТБ-а Бор „ископали“ су у мају 4.336 тона бакра у концентрату и то је највећа месечна производња забележена у последњих 20 година! Још далеке 1998. године месечно се вадило преко четири хиљаде тона, и то уз много мање ископина, пошто је садржај бакра у руди тада био много повољнији. Мај 2018. остаће забележен и као месец у коме је дато шест одсто бакра у концентрату више од плана и чак 20% више од прошлогодишњег учинка у истом месецу.
Рудари Бора и Мајданпека надмашили себе, премашили планРекордну мајску продукцију обележиле су укупне ископине „тешке“ 3,67 милиона тона, односно 32 одсто више него прошле године и нешто бољи садржај бакра у руди од планираног. Иако не доприноси директно учинцима на бакру, показатељ вредан пажње је и резултат на раскривци, који је чак 82 одсто бољи од остварења у мају прошле године.
У највећем басенском руднику, површинском копу „Велики Кривељ“, остварено је у мају милион и 860 хиљада тона ископина, за петину више него у истом периоду лане. На раскривци, а скинуто је милион тона јаловине, резултат је у односу на мај 2017. био бољи чак 40 одсто. Производња руде измерена је на 860 хиљада тона.
Рудари Бора и Мајданпека надмашили себе, премашили планУ Мајданпеку је у исто време откопано 540 хиљада тона руде, али је резултат на раскривци малтене утростручен! Са остварених 1.230 хиљада тона јаловине, наспрам 490 хиљада тона колико је дато у мају прошле године, мајданпечки рудник је у потпуности оправдао инвестицију у нову рударску механизацију набављену септембра прошле године.
Рудари РТБ-а су од почетка године забележили производњу 17.780 тона бакра у концентрату и, након прераде у погонима за припрему минералних сировина у Бору и Мајданпеку, топионици испоручили укупно 93.100 тона сувог концентрата. Укупне ископине од јануара до маја износиле су 15,2 милиона тона. Дато је осам и по милиона тона раскривке и 6,7 милиона тона руде.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…