Почетак Актуелно Рудари и металурзи против петровданских жега

Рудари и металурзи против петровданских жега

2 друго читање
0
0
2,150

Подељено преко 1.000 боца минералне воде

 

Првој смени рудара на коповима “Кривељ” и “Церово”, флотерима, топионичарима и електролизерима данас подељено 800 боца минералне воде, а преко 300 боца сачекало раднике у другој смени. – И прва смена на мајданпечком копу, у тамошњем погону дробљења и флотацији, добила 50 (петолитарских) балона хладне воде. – Током јуна проверени системи расхлађивања у новијим камионима, багерима, бушилицама, булдозерима, док надзорно-техничко особље води рачуна да се минери, палиоци, електричари и људи на одводњавању повремено склоне у хладовину и одморе
РТБ
. – Петровданске жеге нису нас мимоишле. Учестали пожари опомињу да се није шалити са упеклом звездом, па се они који могу штите од ње на плажама Борског језера, крај градског базена, у хладу паркова и станова, али бројни су они који на овим екстремним температурама морају бити на пословима у басенским рудницима. Рудари на коповима у Бору и Мајданпеку, флотери, топионичари и електролизери треба да обаве уобичајене послове у условима синоћ објављеног црвеног метеоаларма, па компанија води рачуна о томе имајући у виду да су пред њима захтевни планови. Како сазнајемо од челних људи рудника и металуршких погона, првој смени рудара на коповима “Велики Кривељ” и “Церово”, флотерима, топионичарима и електролизерима данас је подељено преко 800 боца хладне минералне воде, а и сваког радника у другој смени сачекала је по боца. Запосленима у првој смени на мајданпечком копу, дробљењу и флотацији такође је обезбеђено 50 (петолитарских) балона воде расхлађене у витринама Оперативе.
Ваља, међутим, имати у виду да се о мерама заштите људи на летњој припеци повело рачуна са првим озбиљнијим врућинама крајем јуна. Проверени су и оспособљени системи расхлађивања у новијим камионима, багерима, бушилицама, булдозерима… док надзорно-техничко особље води рачуна да они који раде на отвореном (минери, палиоци, електричари, људи на одводњавању) повремено одмарају склањајући се у хладовину како не би дошло до колабирања и здравствених проблема. Због испарења, ни флотерима није лако. У погонима је, сигурно, десетак степени више него напољу због рада бројних електромотора млинова, пумпи… па у халама отварају све што може да се отвори како би се направила природна вентилација. Међутим, то су очекивани проблеми са којима се флотери, а и остали, успешно боре и имају своје начине да их реше. Не улази се у неке презахтевне послове, праве се паузе током рада, а и вода је надохват руке.
О томе како је топионичарима крај флеш-пећи, конвертора и ливне машине довољно је рећи да се они старају да не стане ток бакарне реке усијане до 1.300 степени, а још од пролетос стрепе и да ли ће у оваквој години имати довољно расхладне воде. Јер, њен прилив у Борско језеро све је мањи, а потрошња већа него што би требало да буде, па се залажу за још „чвршћу“ штедњу. Ништа пријатније није ни електролизерима у хали где испарења дижу температуру и до 60 степени. Мајице окачене поред прозора да се суше довољно говоре о условима и напорима људи из чијег погона излази главни производ басенских рудника – бакар са “четири деветке”.

Подсетимо да је на основу прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода, и у складу са препоруком Сектора за ванредне ситуације Републике Србије, Служба за протокол и информисање општине Бор синоћ упутила саопштење средствима јавног информисања да упозоре грађане на екстремно високе температуре до среде, 12. јула. До тада оне ће се кретати од 34 до 38, а понегде и преко 40 степени, и могу имати негативне последице по живот и здравље људи, па изазвати и пожаре на отвореном. Ради сузбијања могућих последица Општина Бор апелује на грађане да се придржавају прописа којима се забрањује употреба ватре на отвореном и да не пале траву и стрњике. Цистерна са пијаћом водом биће постављена на месту где пролази више људи (у центру града, на платоу код робне куће), а здравствена служба обезбедиће довољно дежурних екипа.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…