Почетак Корпоративна одговорност Рудари РБМ-а помажу поплављенима

Рудари РБМ-а помажу поплављенима

4 друго читање
0
0
1,347

Да Бољетину буде боље

Помоћ у механизацији, људству, води, храни, опреми, аутобуском и превозу помоћи. – Отворен наменски динарски рачун за донације
Рудари РБМ-а помажу поплављенимаРБМ
. – Запослени у Руднику бакра Мајданпек дали су немерљив допринос санацији последица великог невремена, које је половином септембра захватило општину Мајданпек због чега је 15. септембра поново проглашена ванредна ситуација. Одмах након што су се побринули за сопствену опрему и постројења, заштитили су и доњи део града од поплава Малог Пека преусмеравајући део његових вода у Јужни ревир у тренутку када се река већ опасно излила и поплавила аутобуску станицу. Онда су помоћ усмерили ка Бољетину.
Реагујући као друштвено одговорно предузеће, урадили смо оно што смо могли у обуздавању бујице како бисмо спречили да у самом граду поплава добије озбиљније размере. На информацију да је ситуација најтежа у селу Бољетин, све своје капацитете и могућности да помогнемо усмерили смо ка том насељу и његовом становништву – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек из којег је део расположиве механизације одмах упућен у Бољетин за чишћење и санацију терена и помоћ најугроженијима.

Рачун за донације
Општина Мајданпек је отворила наменски динарски рачун код Управе за трезор за уплате донација за санирање последица поплава.
Број рачуна: 840-3135741-62
На позив наших садашњх и бивши радника, пензионера РБМ-а, да помогнемо у драматично тешкој ситуацији у том селу, организовали смо се, обезбедили помоћ и већ у уторак допремили око шест хиљада литара флаширане воде и храну – каже Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а, који је посетио угрожено подручје и са мештанима разговарао о помоћи.
Испоставило се да је незапамћено невреме, а најстарији мештани још памте и поплаве из 1941. и 1961. године, селу изменило изглед, донело велику штету и готово нерешиве егзистенцијалне проблеме за око 90 угрожених домаћинстава са 250 чланова. Јер, бујица је носила све пред собом: мостове, делове асфалта, дрвеће, грање, стоку, аутомобиле, машине, продрла у неколико десетина кућа…
Као помоћ Синдикат рудара РБМ-а упутио је грађевинска колица, лопате, рукавице и средстава за чишћење терена, а активисти овог синдиката се нису либили да се тог алата лате и помогну старачким домаћинствима. Као помоћ компаније РТБ Бор и наредних дана пристизали су храна, вода и 20 пумпи за воду. Осим тога, група од двадесетак радника РБМ-а, опремљена моторним тестерама и другим алатима за рашчишћавање терена, свакодневно је била на лицу места.
Рудник бакра Мајданпек је у овој ситуацији пружио велику помоћ не само у механизацији, води и храни за угрожено становништво него и свакодневним радом екипа стручњака које су одрађивале захтевне послове на терену и помогле становништву да се избори са последицама невремена. РБМ је обезбедио и аутобуски превоз за добровољце, као и допремање помоћи из других градова Србије – наглашава Дејан Вагнер, председник Привременог органа општине Мајданпек.
Ми смо о тешкој ситуацији на подручју општине и катастрофалним последицама овог невремена информисали пословне партнере који су се о томе распитивали, па верујемо да њихова помоћ неће изостати – рекао је Бранислав Томић, први човек мајданпечког Рудника бакра. За угрожено становништво и добровољце, који су ангажовани на рашчишћавању, 600 бочица антисептика за суво прање руку и више литарских паковања намењених сеоској амбуланти као прву помоћ Бољетину испоручила је фирма “Меи лаб” прослављеног репрезентативца у пливању Младена Капора из Београда обећавајући да ће акцију помоћи наставити.
Према најновијим информацијама Оптинског штаба за ванредне ситуације, санација се добро обавља. Припадници Војске Србије, њих стотину који су у Бољетину од прошлог четвртка, свој део посла приводе крају. Војска, добровољци, активисти и волонтери Црвеног крста, који су први дошли у озбиљно разрушен Бољетин, били од велике помоћи становништву.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…