Рударима у част

3 друго читање
0
0
1,480
Рударима у част

Дан рудара у Мајданпеку се традиционално обележава низом манифестација. Овогодишње су потрајале неколико дана, а најбројније су биле на сам празник. Тада је организован и пријем за 17 пензионера који су то постали између два празника рудара.
Увод у обележавање празника, који осим запослених у РБМ-у и Мајданпек слави као свој, било је књижевно вече Пека Лаличића, мајданпечког песника и афористичара. Промовисане су три његове најновије књиге, афоризми у заједничкој збирци „Крива огледала“ и књиге поезије „Изговарам себе“ и „Сунце у откопу“. „Сунце у откопу“ је књига објављена поводом педесетогодишњице рада РБМ-а, а посвећена је прегаоцима Мајданпека.
Књижевно вече је ауторов поклон за Дан рудара јер, како каже, „откривајући Сунце у откопу, удруженим силама, алхемијом речи, песник и рудар кале и надахњују дух и тело, песник то чини пером и песмом, а рудар голим рукама“.
У недељу је одржан традиционални поклон-концерт Рудника бакра Мајданпек свом граду. На платоу у центру града пред више од хиљаду људи певала је Ана Бекута. На сам празник рудара, чланови Удружења уметника Мајданпек приредили су изложбу својих радова у градском парку.
Своје радове на трећој оваквој изложби представило је 12 од 25 чланова Удружења. У Руднику бакра Мајданпек приређен је пријем за 17 радника
који су између два рударска празника стекли статус пензионера.
Светомир Мустецић, директор РБМ-а, честитао им је празник и пензију, пожелео добро здравље и дуг живот, али и захвалио на немерљивом доприносу
развоју мајданпечког Рудника. Притом је нагласио да ће им врата предузећа и убудуће бити отворена. Истог дана испред управне зграде откривена
је скулптура „Рудари“, рад мајданпечке уметнице Далиборке Марковић, а Мирко Кобау поклонио је РБМ-у „Холпак у дуборезу“ .
У организацији Самосталног синдиката и ове године одржан је традиционални турнир у малом фудбалу. Победила је екипа „Оператива смена Б“ са Површинског копа. Удружење за Мајданпек је, као и у претходних 10 година, приредило изложбу из Архива старог Мајданпека. Она носи назив
„Тако је почело“, према речима првог директора мајданпечког Рудника Мирка Бизјака. Забележене су као његово присећање на почетак рада, а изложба доноси неколико стотина фотографија које сведоче о богатој историји рударског Мајданпека.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…