Почетак Актуелно Рударство ће бити основа развоја Финске и Србије

Рударство ће бити основа развоја Финске и Србије

8 друго читање
0
0
1,381

„Са РТБ-ом заједно до напретка двеју држава“

 

Геолошки заводи Србије и Финске потписаће 3. априла протокол о срадњи у области геолошких истраживања. – Финска је чланица Европске уније, па ће споразумом са њеном националном научно-истраживачком кућом Србија имати лакши приступ геолошким пројектима у Европи, изјавио државни секретар Томислав Шубарановић. – Б. Спасковски: Сарадња са Геолошким институтом Финске може бити у области заједничког истраживања богатијих лежишта на великим дубинама, наступа на „трећем“ тржишту и експлоатацији техногених сировина. – Разговори започети у Бору и РТБ-у веома важни за рударску индустрију двеју држава и њено стабилно упориште у даљем развоју и Србије и Финске, казао је амбасадор Пека Орпана. – Рударство мора да добије тзв. социјалну дозволу за рад да би могло даље да се развија, оценио директор финског Геолошког института
Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеРТБ
. – Амбасадор Финске у Србији, Његова екселенција Пека Орпана поново је, након три месеца, био гост генералног директора РТБ-а Благоја Спасковског. Овога пута, како што је и договорено 4. јануара, фински амбасадор дошао је са представницима Геолошког института како би посредовао у разговору о успостављању сарадње скандинавске научно-истраживачке куће и Басена у области геологије и истраживања. Разговорима са менаџментом Комбината бакра присуствовали су и представници Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања јер ће, како је најавио државни секретар Томислав Шубарановић, за два дана (3. априла) у Београду бити потписан протокол о сарадњи геолошких завода Србије и Финске у области истраживања.
Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеСарадњу двеју земаља, мада је и досад била солидна, овим чином подижемо за лествицу више и то на иницијативу амбасадора Финске. Споразумом, који ћемо са Геолошким инситутом ове нордијске земље потписати у Министарству, Србија добија могућност наступа на европском тржишту. Јер, Финска је чланица ЕУ, а са њом ћемо имати лакши приступ пројектима из геологије које можемо да радимо не само у Србији, већ и у Европи – рекао је Шубарановић новинарима.
Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеНе кријући задовољство што су, како се изразио, представници најбоље технологије за топљење бакра (флеш-смелтинг) опет у Бору, генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски казао је да фински Геолошки институт долази ради помоћи Басену да заједно дођу до више концентрата и попуне капацитете нове топионице у Бору. – Бизнис-планом предвиђено је да од следеће године имамо 300 хиљада тона концентрата. То ћемо постићи технолошким побољшањима у флотацијама и њиховом ревитализацијом, али и повећањем капацитета у рудницима: у „Великом Кривељу“ са 8,6 милиона тона руде годишње на преко 11 милиона тона, дуплирањем капациета „Церова“ (са 2,5 на пет милиона тона руде) и „Мајданпека“ (са три на шест милиона тона руде годишње). За више нема пара, односно капитала. Дакле, знамо да нам фали концентрат, не треба други да нас томе уче. Писмени смо, школовани, имамо визију и широм отворених очију идемо напред.
Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеМеђутим, нисмо банкари
– додао је Спасковски. – Држави и ресорном министарству се морамо захвалити на подршци у виду гаранција, али морамо у овој и следећој години да обезбедимо капитал како бисмо 2015. и 2016. попунили капацитете нове топионице сопственим концентратом. То можемо учинити на неколико начина и о томе смо разговарали са челним људима финске научно-истраживачке куће. Прво, можемо заједно истраживати партије богатије бакром на већим дубинама, што је најбржи и најјефтинији начин доласка до профита. Друго је повећање капацитета, за које нам недостаје капитал, а треће је експлоатација бакра из техногених сировина којима РТБ располаже. Ако хоћемо да будемо светски рудник, онда морамо да сарађујемо са светским кућама, најпре због знања, а онда и због тога што су они ближи европским фондовима и јачи у погледу капитала. Подсетићу да већ преко водеће финске банке „Фин вера“ финансирају оф-шор компоненту пројекта „нова топионица“ – рекао је Спасковски.
Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеРазговоре започете у Бору са менаџметном РТБ-а, који ће убрзо бити настављени у Београду, амбасадор Финске Пека Орпана оценио је као веома важне за будућност двеју земаља. – И Бор, и Србија и Финска имају велики потенцијал у рударству. Зато нам је изазов да ову грану индустрије поставимо као основ економског развоја наших држава, уз модернизацију и решења која се не заснивају само на рударству, већ и на поштовању еколошких принципа – истакао је фински амбасадор.
Напомињући да му је ово први долазак у Србију и да је импресиониран чињеницом да Србија и Финска имају исту стратегију у рударству, директор Геолошког института Финске Елијас Екдал подвукао је важност проналажења нових ресурса и рециклаже старих материјала. – Рударство ће бити основа развоја Финске и СрбијеЕколошки захтеви у свету су све строжи и јачи, а то је добро. Рударство мора да добије тзв. социјалну дозволу за рад да би могло даље да се развија јер данас, примера ради, у Финској издавање истражних дозвола траје четири до пет година. Због тога је Финска лансирала „зелени програм за зелено рударство“, које је будућност. Влада је у њега уложила 60 милиона долара, и тиме је, уствари, наш Институт и саму државу декларисала као покретачку силу за сва дешавања у рударској индустрији до 2030. године. У Финској постоји 40 компанија које се баве рударством, имамо пројекте у 12 држава, а наредних дана ћемо разговарати о могућностима развоја сарадње са Србијом и РТБ-ом Бор. Руководимо се начелом да је геолошко истраживање основа за даљи развој и економски напредак једне земље и интензвно радимо на томе да таква визија постане стварност – оценио директор финског Геолошког института.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …