Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада

Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада

6 друго читање
0
0
2,634
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада

Рекордно за годишњицу!

Мајданпечки рудари су до данас испунили месечни задатак и несмањеним темпом наставили рад како би јунска производња била нова рекордна у овом веку са преко 2.100 тона бакра у концентрату. – За 57 година рада са Северног и Јужног ревира РБМ-а уклоњено скоро милијарду тона јаловине, дато више од 400 милиона тона руде, произведено више од два милиона тона бакра у концентрату, скоро 148 тона злата и 879 тона сребра
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада РБМ
. – За Мајданпек и његове рударе сваки 25.јун је посебан дан на који је далеке 1961. године започет рад у обновљеном Руднику бакра. Овогодишњи је у знаку настојања да се оствари нови рекорд у производњи у овом веку и месечни учинак добаци што даље од мајских 2.000 тона бакра у концентрату. Будући да је до тог дана плански задатак од 1.823 тоне већ остварен, преостали дани јуна носе ознаку рада за нови рекорд и наставак интензивног раста производње какав се у континуитету остварује последњих неколико година.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада Старији памте, а подаци говоре да је рад обновљеног Рудника бакра Мајданпек, једног од стубова борског комбината и окоснице живота и развоја града и општине Мајданпек, започео пре 57 година, 25. јуна, када је камионима преко Милошеве куле пут Бора упућен први концентрат бакра. Од њега су изливене аноде које стоје на улазу у зграду дирекције РБМ-а са поруком “Први бакар из Мајданпека, 25.ВИ 1961. године”. Јер, тог дана, Управа инвестиција донела је решење о укључивању РБМ-а у Рударско-топионичарски басен Бор. Радови су, заправо, почели раније, отварањем површинског копа Јужни ревир на брду Швајц, на коти 620, још крајем 1958. године, затим изградњом и пробним радом флотације 1961. године. Тако је завршена прва фаза изградње и почела производња, а са њом нова историја рудника и града.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада За 57 година са копова Северног и Јужног ревира дато је више од 403 милиона тона руде бакра, велике количине полиметаличне руде, уклоњено скоро милијарду (994 милиона) тона јаловине, произведено више од два милиона тона бакра у концентрату, скоро 148 тона злата и више од 879 тона сребра.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада Радило се и градило. Сваке године у складу са могућностима. Највеће успехе рудник је имао у прве три деценије, посебно од 1970. до 1992. године када се производило више од 50 хиљада тона бакра у концентрату годишње (1977. – 74.953 т), уз одговарајуће количине племенитих метала. То је омогућило да пуно тога буде изграђено широм тадашње државе и у Мајданпеку: фабрике, хотели, модерне школе, комфорни станови, болница, спортски објекти… Град је постао леп и модеран, а становници су између 1974. и 1990. године предњачили високим платама и стандардом. У последњој деценији прошлог века висок ниво откопа руде опада са 6,5 милиона тона, у 1996. години, на 4,3 у 1999. и само 544.200 тона 2001. године. Увођење економских санкција тадашњој држави довело је рудник на ивицу опстанка, зауставило развој, паралисало град. До 2008. године и доласка новог менаџмента на челу са Благојем Спасковским, генералним директором РТБ Бор, рудник не само да није напредовао, већ је доспео у тако тешку ситуацију да је чак помињано и затварање.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада Ново руководство РТБ-а Бор, са новим челним људима у РБМ-у, прихватило се тешког и одговорног посла да ревитализује потенцијално веома перспективан систем. Основа ревитализације и профитабилног рада заснована је на резервама руде у реконструисаном Јужном ревиру које дају перспективу рударењу у наредних неколико деценија. Техничко-технолошки напредак и примена капацитативније опреме утоварних и транспортних машина у последњих осам година, нова опрема за бушење која смањује трошкове минирања, ревитализација транспортног система која смањује трошкове транспорта ископина (иначе највеће у укупним експлоатационим трошковима) – дају резултате. Развој капацитета за прераду руде, нове дробилице и флотационе машине, практично, развој флотацијске технике и технологије у протеклих неколико година, као и нова развојна и технолошка решења снизила су трошкове млевења и флотацијске концентрације, а повећала искоришћење бакра. Упоредо са свим тим пословима, у оквиру планског развојног ширења површинског копа које је радилишта довело уз саме ободе града, одрађени су бројни инфраструктурни радови, измештања која су за то била предуслов и око којих још има посла.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада За сигуран будући рад РБМ-а неопходна је пуна ревитализација постојећих капацитета, оптимализација нових машина и уређаја, већа сигурност флотацијског јаловишта и боља заштита животне средине. Иако је на том плану много урађено, доста посла нас још чека – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а. Задовољан што се већ дуже време показује стабилност и континуитет у расту производње која је последњих година вишеструко увећана он додаје: – Ми тако реализујемо најважније циљеве, стабилизацију производње у битно измењеним геолошким и рударским условима, њено унапређење новим техничким и технолошким решењима, смањење трошкова у свим фазама производње и решавање еколошких проблема у новонасталим радним условима.
Рудник бакра Мајданпек данас обележава 57 година рада Први човек мајданпечког Рудника бакра наглашава да су највећа вредност и снага, ипак људи. Више од хиљаду запослених, својим свакодневним радом доприноси добрим резултатима и стварају услове да се у бољим околностима ради убудуће. Јер, кажу, ово је само једна, 57. годишњица на путу до нових, већих и значајних јубилеја које заједно дугујемо руднику.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…