Почетак Актуелно Мајданпек Рудник бакра Мајданпек ове године обара рекорде

Рудник бакра Мајданпек ове године обара рекорде

0 друго читање
0
0
3,102

За шест месеци више од 10 хиљада тона бакра у концентрату

Повољни резултати и у производњи племенитих метала. – Укупне ископине за 2,2 милиона тона веће него у истом периоду прошле године. – Током читаве 2017. произведено 17,6 хиљада тона бакра у концентрату, 2.400 тона више него 2016. године
Рудник бакра Мајданпек ове године обара рекордеРБМ
. – Нови производни подвиг, највећа месечна производња у овом веку, од безмало 2.200 тона бакра у концентрату, остварена током јуна у Руднику бакра Мајданпек, круна је шестомесечне више него добре производње. У поређењу са остварењем у првој половини 2017. године производња бележи раст од чак 30 одсто, односно за 2.366 тона је већа у апсолутном износу од лањског шестомесечног биланса.
Рудник бакра Мајданпек ове године обара рекордеНаравно да ништа није случајно. Месецима интензивирамо свој рад, пркосимо тешкоћама и неповољним околностима и успевамо да летвицу рекорда у производњи подижемо знатно изнад планског захтева – коментарише полугодишњи резултат мајданпечких рудара Бранислав Томић, директор РБМ-а, а сада извршни директор “Мајданпека”: – Запосленима желим да честитам постављен рекорд и поручим оно што и сами знају: да заједничким снагама можемо и морамо производњу даље да повећавамо, а трошкове обуздавамо са циљем да коначан резултат пословања буде још повољнији.
А, мајданпечки рудари имају чиме да се похвале. Овог јуна су, опет, као и прошлог (али тада са нешто изнад 1.500 тона) дали рекордну производњу, само су сада произвели скоро 700 тона бакра у концентрату више. Опет су, као и маја, производни план премашили на готово свим позицијама. Достижући 1,739 милиона тона, план укупних ископина већи је за 5,4 одсто. Притом, посебно добар учинак имали су на раскривци, како на “Андезитском прсту”, тако и “Истоку 1”, а заједно, таман довољно да се план премаши за десетину. Неколико процената и неколико десетина хиљада тона руде мање од планиране уследиле су као последица тешкоћа са утоварном механизацијом и бушаћом гарнитуром, али су надомештене високим садржајем метала у руди. На све се надовезала и веома добра прерада, искоришћење изнад планираног и захтевани квалитет рекордне количине концентрата “црвеног”, са одговарајућим количинама племенитих метала.

Сасвим солидан резултат обележио је производњу у првој половини 2018. године. Са 8,346 милиона тона укупних ископина, од чега су 2,914 руда, план није испуњен. Јер, требало је борити се са невременом које је у сваком од прва четири месеца озбиљно запретило производњи, наметнуло непланиране обавезе, натерало да се много укупних капацитета, почев од људских ресурса до пара, ангажује и утроши за отклањање њихових последица и упоредо са производњом брину друге, ништа мање важне бриге. Тренутно је то санација клизишта на површинском копу. Али, шестомесечни резултат је далеко повољнији од оствареног у првој половини претходне године када је дато 6,174 милиона тона укупних ископина, од чега је 2,79 милиона тона руда. Подаци говоре да је појачан рад на раскривању, што указује да се размишља о будућој производњи, а с тим у вези, све су нам ближе лепе вести о првим количинама руде са “Истока 1”. Упућени и искусни мајданпечки рудари тврде да на то нећемо још дуго чекати, да руда већ помало „мирише“. Зна се, међутим, да је, објективно, још дуг пут до првих великих количина и да треба уклонити још милионе тона раскривке да би за бакар, сребро и злато са радилишта „Исток 1“ пристизали резултати слични овима са “Андезитског прста”. Прилика је да подсетимо да је током 2017. године дато 17.600 тона бакра у концентрату (од јануарске 1.191 т до октобарских 1.749), 2.400 тона више него у 2016. години, а да су за шест месеци ове већ произведене 10.183 тоне. У исто време, веома су повољни и резултати остварени на концентрату сребра и злата.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…